przepis-na-kobiete.pl

Migdałowe ciasto pleśniak – przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Trzy warstwy ciasta kruchego, żel z owoców leśnych i do tego beza! Zobacz, jak przygotować ciasto idealne.

Migdałowe ciasto pleśniak – przepis

Trzy warstwy ciasta kruchego, żel z owoców leśnych i do tego beza! Zobacz, jak przygotować ciasto idealne.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 180 g
jajko - 4 szt.
kakao - 2 łyżeczki
masło - 200 g
mąka migdałowa - 200 g
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
mąka pszenna typ 450 - 180 g
cukier trzcinowy - 100 g
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
woda - 40 ml
żelatyna - 2 łyżeczki
maliny mrożone - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.UKŁADAMY WARSTWY PLEŚNIAKA:
Białka ubijamy mikserem stopniowo, dodając cukier. Na spód blaszki ścieramy największą część zamrożonego ciasta, równomiernie rozkładamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C z funkcją termoobiegu na 10-11 minut. Ciasto ma się tylko delikatnie podpiec. Na podpieczony spód wlewamy żel z owoców leśnych i równomiernie rozkładamy na całej powierzchni ciasta. Na schłodzony żel ścieramy ciasto z dodatkiem kakao. Następnie równomiernie rozkładamy pianę z białek. Na białka ścieramy ostatnią część zamrożonego ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Jeżeli ciasto będzie się zbyt mocno przypiekało, to można przykryć je folią aluminiową. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Migdałowe ciasto pleśniak – przepis

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UKŁADAMY WARSTWY PLEŚNIAKA

Białka ubijamy mikserem stopniowo, dodając cukier. Na spód blaszki ścieramy największą część zamrożonego ciasta, równomiernie rozkładamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C z funkcją termoobiegu na 10-11 minut. Ciasto ma się tylko delikatnie podpiec. Na podpieczony spód wlewamy żel z owoców leśnych i równomiernie rozkładamy na całej powierzchni ciasta. Na schłodzony żel ścieramy ciasto z dodatkiem kakao. Następnie równomiernie rozkładamy pianę z białek. Na białka ścieramy ostatnią część zamrożonego ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Jeżeli ciasto będzie się zbyt mocno przypiekało, to można przykryć je folią aluminiową. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5611,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

350,7 kcal

🥑

Tłuszcz

18,7 g

🌾

Węglowodany

39,3 g

🥬

Błonnik

6,8 g

💪

Białko

6,8 g

Podobne przepisy

Migdałowe ciasto pleśniak – przepis - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl