przepis-na-kobiete.pl

Orzechowiec • przepis • składniki • przygotowanie

Smaczne warstwy klasycznego orzechowca to puszysty, waniliowy krem, chrupiące orzechy włoskie i kruche ciasto. Upiecz je na święta razem z Pawłem!

Orzechowiec

Smaczne warstwy klasycznego orzechowca to puszysty, waniliowy krem, chrupiące orzechy włoskie i kruche ciasto. Upiecz je na święta razem z Pawłem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 500 g
jajko - 2 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
mleko - 600 ml
budyń waniliowy - 80 g
wanilia - 2 laski
cukier - 50 g
żelatyna - 1 łyżeczka
woda - 50 ml
orzech włoski - 250 g
masło - 75 g
miód - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY ORZECHY:
Grubo posiekane orzechy podsmażamy na rozgrzanej patelni na maśle z dodatkiem miodu. Odstawiamy do ostygnięcia.
2.PRZYGOTOWUJEMY BLATY CIASTA:
Miękkie masło łączymy z pozostałymi składnikami ciasta i zagniatamy w misce na gładką, jednolitą masę. Gdy składniki się połączą, przekładamy ciasto na deskę i zagniatamy chwilę, a następnie dzielimy na dwie równe części.
3.PIECZEMY BLATY:
Przesmażone i wystudzone orzechy mieszamy na patelni, wykładamy na jeden z blatów i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni.
4.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
400 ml mleka łączymy w garnku z nasionkami wanilii i cukrem. Zagotowujemy. Dodajemy żelatynę i mieszamy, aż połączy się z mlekiem. Dodajemy budyń rozrobiony w 200 ml mleka i energicznie mieszamy całość za pomocą rózgi. Budyń zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
5.SKŁADAMY WARSTWY CIASTA:
Krem wykładamy na blat bez orzechów i rozprowadzamy równomiernie na całej jego powierzchni.
Orzechowiec

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY ORZECHY

Grubo posiekane orzechy podsmażamy na rozgrzanej patelni na maśle z dodatkiem miodu. Odstawiamy do ostygnięcia.

2

PRZYGOTOWUJEMY BLATY CIASTA

Miękkie masło łączymy z pozostałymi składnikami ciasta i zagniatamy w misce na gładką, jednolitą masę. Gdy składniki się połączą, przekładamy ciasto na deskę i zagniatamy chwilę, a następnie dzielimy na dwie równe części.

3

PIECZEMY BLATY

Przesmażone i wystudzone orzechy mieszamy na patelni, wykładamy na jeden z blatów i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni.

4

PRZYGOTOWUJEMY KREM

400 ml mleka łączymy w garnku z nasionkami wanilii i cukrem. Zagotowujemy. Dodajemy żelatynę i mieszamy, aż połączy się z mlekiem. Dodajemy budyń rozrobiony w 200 ml mleka i energicznie mieszamy całość za pomocą rózgi. Budyń zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

5

SKŁADAMY WARSTWY CIASTA

Krem wykładamy na blat bez orzechów i rozprowadzamy równomiernie na całej jego powierzchni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

9127,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

760,6 kcal

🥑

Tłuszcz

47,9 g

🌾

Węglowodany

73,4 g

🥬

Błonnik

1,5 g

💪

Białko

12,8 g

Podobne przepisy

Orzechowiec - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl