Ciasteczka żurawinowe • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne, kruche ciasteczka z dodatkiem suszonych żurawin udekorowane różową polewą czekoladową. Sprawdź, jakie są kruche, delikatne i proste w przygotowaniu!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY MĄKĘ Z MASŁEM
Do miski przesiewamy mąkę. Masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Energicznie mieszamy masło z mąką za pomocą widelca, aż uzyskamy konsystencję kruszonki.
ŁĄCZYMY KRUSZONKĘ Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Żurawiny bardzo drobno kroimy. Do kruszonki dodajemy cukier waniliowo-pomarańczowy, jajko, ekstrakt waniliowy, sól i suszone żurawiny. Ciasto mieszamy widelcem, aż składniki się połączą.
WYRABIAMY I SCHŁADZAMY CIASTO
Ciasto wyjmujemy z miski i zagniatamy energicznie dłońmi. Formujemy kulę, nieco ją spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut.
WYKRAWAMY CIASTKA
Schłodzone ciasto przekładamy na blat obficie posypany mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawamy dowolne, ulubione kształty.
PIECZEMY CIASTKA
Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie schładzamy je w lodówce przez ok. 30 minut. Ciastka pieczemy przez ok. 12 minut, aż się zarumienią, i studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3340,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
417,6 kcal
Tłuszcz
21 g
Węglowodany
52 g
Błonnik
0,3 g
Białko
5,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

2 sposoby na śniadanie z jajem
Jak DG poradził sobie w kuchni z trzema sprytnymi kobietami? Przekonaj się, oglądając film i przygotuj razem z nimi efektowne śniadania!

Wegański bigos z boczniakami
Bigos bez mięsa? To dopiero rewolucja! Ale warta zaproszenia na świąteczny stół! Spróbujcie i przekonajcie się, że wszystkim będzie smakować!

Tarta ze szparagami i cebulą
Szukasz niebanalnego pomysłu na szparagi? Zapiecz je z cebulą, masą jajeczną i kruchym ciastem, tworząc pyszną tartę.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański łosoś z papryki
Zaskakująca, ciekawa i pyszna – tak można określić roślinną wersję wędzonego łososia. To idealny dodatek do sushi, sałatek czy kanapek. Spróbuj koniecznie!

Wrapy z łososiem, jajkiem i rzeżuchą
Wrapy, które sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad w pracy i szybką przekąskę? Przygotuj te z łososiem, jajkiem i rzeżuchą!

Chinka z klopsikami, czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami
Orientalna zupa, pachnące imbirem - doskonała na rozgrzanie w najchłodniejsze dni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ryż zapiekany z kurczakiem
Ryż zapiekany z kurczakiem według przepisu Karola to orientalne danie jednogarnkowe, które jest naprawdę szybkie, proste do przygotowania i świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny.

Kanapki z piekarnika
Chcesz zjeść coś na ciepło? Nasze zapiekane kanapki z piekarnika z kiełbasą, serem, pomidorami i papryką na pewno Ci się spodobają! Chrupiące pieczywo, ciągnący się ser i aromatyczne dodatki sprawią, że każdy kęs będzie czystą przyjemnością. Przekonaj się, jak łatwo je zrobić!

Serowe placuszki z sosem malinowym
Puszyste twarogowe placuszki z intensywnie malinowym sosem z dodatkiem wina. Sprawdź smakowity przepis Pawła!