Ciasto czekoladowe z białą fasolą i śmietaną truskawkową • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto czekoladowe z białą fasolą to smaczny pomysł na deser, a dodatek śmietany truskawkowej sprawi, że rozpłyniesz się w zachwycie. Wypróbuj koniecznie!

Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj
prostokątną formę o długości ok. 20 cm - natłuścić i oprószyć mąką piekarnik nagrzany do 170°C. termorobota MC Smart SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
WYRABIANIE CIASTA FASOLĘ PRZEPŁUKAĆ
NA SITKU POD BIEŻĄCĄ ZIMNĄ WODĄ I ODSĄCZYĆ, NASTĘPNIE WŁOŻYĆ DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO I MIKSOWAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 25 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 5.
MASĘ ZGARNĄĆ ŁOPATKĄ ZE ŚCIANEK NA DNO POJEMNIKA I PONOWNIE MIESZAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 10 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 5.
DODAĆ JAJKA, TWAROŻEK, CUKIER, KAKAO, PROSZEK DO PIECZENIA ORAZ PŁATKI CHILLI I MIESZAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 20 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 5.
PIECZENIE CIASTA PRZEŁOŻYĆ CIASTO
do formy i piec 50 minut.
Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone, i w razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia.
Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić 10 minut w formie.
Następnie wyjąć z formy i położyć na 10 minut na kuchennej kratce do ostygnięcia.
Pojemnik miksujący wyczyścić i wypłukać bardzo zimną wodą.
UBIJANIE ŚMIETANY W POJEMNIKU
miksującym umieścić nasadkę mieszającą.
Zimną śmietanę wlać do pojemnika i ubijać na sztywno (bez miarki) 1 minutę 30 sekund/prędkość 4 , cały czas obserwując jej konsystencję.
Czas ubijania zależy od temperatury i zawartości tłuszczu w śmietanie.
Przez otwór w pokrywie pojemnika miksującego powoli dodawać żelatynę-fix, następnie wsypać cukier puder.
Ubitą pianę przełożyć do innego naczynia i wstawić do lodówki.
Wypłukać pojemnik miksujący.
MIKSOWANIE TRUSKAWEK TRUSKAWKI UMYĆ
i usunąć szypułki.
Duże owoce przepołowić.
Włożyć truskawki do pojemnika miksującego i miksować (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 8.
CHŁODZENIE ŚMIETANY Z MUSEM
Mus truskawkowy ostrożnie wymieszać za pomocą łopatki z ubitą śmietaną.
Następnie wstawić śmietanę na 30 minut do lodówki, aby stężała.
Podawać ciasto ze śmietaną truskawkową.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2016,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
252,1 kcal
Tłuszcz
13,7 g
Węglowodany
25,3 g
Błonnik
2,1 g
Białko
9,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańska tarta z malinami
Wegańskie wypieki wcale nie muszą być trudne! Zobacz, jak to robi Kinga Paruzel, i przygotuj z nią tartę z kremem budyniowym i malinami!

Buraczane brownie z musem malinowo-buraczanym
Sposób Pawła Małeckiego na brownie z buraka! A żeby było jeszcze ciekawiej – ciasto podaje z musem malinowo-buraczanym!

Sałatka z kiełkami fasoli
Sałatka z kiełkami fasoli - poznaj najlepszy przepis. ⭐ Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.pl!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Idealne jajka na Wielkanoc
Na miękko, na półtwardo, na twardo – bez względu na to, jakie jajka lubisz najbardziej, Kinga podpowie Ci, jak je ugotować! Z przepisem na majonez z awokado i naturalne barwniki ta Wielkanoc nabierze kolorów i smaku!

Kompot truskawkowy
Ciesz się najlepszym, domowym napojem o smaku lata, na którego przygotowanie musisz poświęcić jedynie 10 minut. Niech MC Smart zrobi kompot truskawkowy za Ciebie!

Kotleciki jagnięce z miętą i rozmarynem
Pachnące świeżym rozmarynem, miętą i tymiankiem delikatne kotlety z jagnięciny to idealny pomysł na mięsny obiad.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Filety z pstrąga z gratin z ziemniaków i kopru włoskiego
Gratin z ziemniaków i kopru włoskiego to doskonałe połączenie smaków, które podkreśla smak pstrąga. Zobacz, jak je przygotować!

Kiszka ziemniaczana
Kiszka ziemniaczana, znana również jako kaszanka ziemniaczana, to jedno z tych tradycyjnych dań, które przywołują na myśl smaki i aromaty domowej kuchni. To popularna potrawa w wielu regionach świata, zwłaszcza w Europie Środkowej i Wschodniej. W jaki sposób przygotować to pyszne danie? Poznaj nasz przepis na aromatyczną kiszkę ziemniaczaną, czyli kiełbasę z ziemniaków, boczku i innych dodatków!

Puszysta pływająca wyspa
Puszysta pływająca wyspa z gotowanej bezy na morzu z sosu waniliowego. Brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na ten wyjątkowy deser!