przepis-na-kobiete.pl

Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą • przepis • składniki • przygotowanie

Karol Okrasa zna nie jeden przepis na doskonałą potrawkę! Spróbuj tej z piwem, łopatką wieprzową i pieczoną kalarepą.

Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą

Karol Okrasa zna nie jeden przepis na doskonałą potrawkę! Spróbuj tej z piwem, łopatką wieprzową i pieczoną kalarepą.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
goździki - 3 szt.
imbir mielony - 1 łyżka
liść laurowy - 3 szt.
mięso wieprzowe łopatka - 500 g
miód - 2 łyżki
ogórek kiszony - 2 szt.
pieczarka - 300 g
sól - 1 szczypta
ziele angielskie - 3 szt.
słonina - 50 g
piwo ciemne - 500 ml
mąka pszenna - 2 łyżki
ząbek czosnku - 2 szt.
kalarepa - 3 szt.
masło - 1 łyżka
olej - 2 łyżki
tymianek świeży - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY ŁOPATKĘ WIEPRZOWĄ:
Łopatkę wieprzową kroimy w grubą kostkę (2 x 2 cm), marynujemy w soli, pieprzu oraz imbirze przez ok. 20 minut. Na patelni powoli rozpuszczamy pokrojoną słoninkę. Łopatkę wieprzową obtaczamy w mące i smażymy na słonince na ładny kolor. Mięso przekładamy do garnka, a na tej samej patelni smażymy czosnek w plastrach, cebule i kiszone ogórki pokrojone w kostkę. Wszystko razem z tłuszczem dodajemy do mięsa. Pokrojone na cząstki pieczarki przesmażamy z dodatkiem masła, przekładamy do garnka.
2.GOTUJEMY POTRAWKĘ:
Zalewamy patelnię piwem (partiami, by nie wykipiało), dolewamy odrobinę wody, dodajemy goździki, liście laurowe, ziele angielskie i wszystko razem przekładamy do mięsa. Gotujemy ok. 2 godzin na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wyjmujemy mięso, a sos redukujemy do konsystencji lekko zawiesistej, doprawiamy miodem, solą i pieprzem.
3.PIECZEMY KALAREPY:
Kalarepki zawijamy w folię aluminiową z jedną gałązką tymianku i odrobiną masła oraz oleju. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160°C przez ok. 1,5 godziny. Wyjmujemy i kroimy na cząstki. Potrawkę piwną podajemy z pokrojoną na cząstki kalarepką.
Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY ŁOPATKĘ WIEPRZOWĄ

Łopatkę wieprzową kroimy w grubą kostkę (2 x 2 cm), marynujemy w soli, pieprzu oraz imbirze przez ok. 20 minut. Na patelni powoli rozpuszczamy pokrojoną słoninkę. Łopatkę wieprzową obtaczamy w mące i smażymy na słonince na ładny kolor. Mięso przekładamy do garnka, a na tej samej patelni smażymy czosnek w plastrach, cebule i kiszone ogórki pokrojone w kostkę. Wszystko razem z tłuszczem dodajemy do mięsa. Pokrojone na cząstki pieczarki przesmażamy z dodatkiem masła, przekładamy do garnka.

2

GOTUJEMY POTRAWKĘ

Zalewamy patelnię piwem (partiami, by nie wykipiało), dolewamy odrobinę wody, dodajemy goździki, liście laurowe, ziele angielskie i wszystko razem przekładamy do mięsa. Gotujemy ok. 2 godzin na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wyjmujemy mięso, a sos redukujemy do konsystencji lekko zawiesistej, doprawiamy miodem, solą i pieprzem.

3

PIECZEMY KALAREPY

Kalarepki zawijamy w folię aluminiową z jedną gałązką tymianku i odrobiną masła oraz oleju. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160°C przez ok. 1,5 godziny. Wyjmujemy i kroimy na cząstki. Potrawkę piwną podajemy z pokrojoną na cząstki kalarepką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3031,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

505,2 kcal

🥑

Tłuszcz

32,9 g

🌾

Węglowodany

29,7 g

🥬

Błonnik

20,6 g

💪

Białko

20,6 g

Podobne przepisy

Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl