przepis-na-kobiete.pl

Policzki wołowe • przepis • składniki • przygotowanie

Czy kiedykolwiek próbowałeś duszonych policzków wołowych? Tego wyjątkowego dania, które łączy w sobie delikatność i głębię powinien spróbować każdy. Nasz przepis pokaże Ci, jak krok po kroku przyrządzić ten wykwintny, a jednocześnie prosty posiłek. Zapraszamy!

Policzki wołowe

Czy kiedykolwiek próbowałeś duszonych policzków wołowych? Tego wyjątkowego dania, które łączy w sobie delikatność i głębię powinien spróbować każdy. Nasz przepis pokaże Ci, jak krok po kroku przyrządzić ten wykwintny, a jednocześnie prosty posiłek. Zapraszamy!

Czas przygotowania
190 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion wołowy - 1 l
policzki wołowe - 4 szt.
szalotka - 4 szt.
marchew - 2 szt.
wino czerwone - 300 ml
liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie - 3 szt.
masło - 2 łyżki
mąka pszenna - 40 g
olej - 40 ml
sól - 1 łyżeczka
rozmaryn świeży - 3 gałązki
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY POLICZKI:
Policzki myjemy, oczyszczamy z żyłek oraz błonek i osuszamy. Następnie delikatnie oprószamy je mąką z obu stron.
2.SMAŻYMY POLICZKI:
Na patelni rozgrzewamy 20 ml oleju i łyżkę masła. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzucamy policzki i smażymy je z jednej i drugiej strony, aby lekko się zarumieniły. Patelnię z policzkami odstawiamy na bok.
3.KROIMY WARZYWA:
Szalotki obieramy z łupiny i przekrawamy na pół. Marchew obieramy i kroimy wzdłuż, a potem dzielimy ją na kilka kawałków.
4.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Do garnka wlewamy pozostały olej i dodajemy łyżkę masła. Gdy tłuszcz będzie gorący, dodajemy warzywa i smażymy przez kilka minut.
5.DODAJEMY MIĘSO:
Do smażących się jarzyn dodajemy policzki, a następnie zalewamy wszystko winem i redukujemy je na średnim ogniu.
6.DODAJEMY BULION:
Gdy wino prawie całkiem się zredukuje, dodajemy bulion, przyprawy oraz rozmaryn.
7.DUSIMY POLICZKI:
Wszystko dusimy na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Zwykle trwa to ok. 2,5 godziny.
8.PODAJEMY POLICZKI:
Gotowe policzki ściągamy z patelni na talerz, a z sosu wyciągamy ziarenka ziela oraz liście laurowe. Sos blendujemy. Policzki podajemy z ulubionymi dodatkami – np. puree ziemniaczanym.
Policzki wołowe

Czas przygotowania

190 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY POLICZKI

Policzki myjemy, oczyszczamy z żyłek oraz błonek i osuszamy. Następnie delikatnie oprószamy je mąką z obu stron.

2

SMAŻYMY POLICZKI

Na patelni rozgrzewamy 20 ml oleju i łyżkę masła. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzucamy policzki i smażymy je z jednej i drugiej strony, aby lekko się zarumieniły. Patelnię z policzkami odstawiamy na bok.

3

KROIMY WARZYWA

Szalotki obieramy z łupiny i przekrawamy na pół. Marchew obieramy i kroimy wzdłuż, a potem dzielimy ją na kilka kawałków.

4

PODSMAŻAMY WARZYWA

Do garnka wlewamy pozostały olej i dodajemy łyżkę masła. Gdy tłuszcz będzie gorący, dodajemy warzywa i smażymy przez kilka minut.

5

DODAJEMY MIĘSO

Do smażących się jarzyn dodajemy policzki, a następnie zalewamy wszystko winem i redukujemy je na średnim ogniu.

6

DODAJEMY BULION

Gdy wino prawie całkiem się zredukuje, dodajemy bulion, przyprawy oraz rozmaryn.

7

DUSIMY POLICZKI

Wszystko dusimy na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Zwykle trwa to ok. 2,5 godziny.

8

PODAJEMY POLICZKI

Gotowe policzki ściągamy z patelni na talerz, a z sosu wyciągamy ziarenka ziela oraz liście laurowe. Sos blendujemy. Policzki podajemy z ulubionymi dodatkami – np. puree ziemniaczanym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2535,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

845,2 kcal

🥑

Tłuszcz

45,1 g

🌾

Węglowodany

48,8 g

🥬

Błonnik

17,7 g

💪

Białko

45,4 g

Podobne przepisy