Policzki wołowe • przepis • składniki • przygotowanie
Czy kiedykolwiek próbowałeś duszonych policzków wołowych? Tego wyjątkowego dania, które łączy w sobie delikatność i głębię powinien spróbować każdy. Nasz przepis pokaże Ci, jak krok po kroku przyrządzić ten wykwintny, a jednocześnie prosty posiłek. Zapraszamy!

Czas przygotowania
190 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY POLICZKI
Policzki myjemy, oczyszczamy z żyłek oraz błonek i osuszamy. Następnie delikatnie oprószamy je mąką z obu stron.
SMAŻYMY POLICZKI
Na patelni rozgrzewamy 20 ml oleju i łyżkę masła. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzucamy policzki i smażymy je z jednej i drugiej strony, aby lekko się zarumieniły. Patelnię z policzkami odstawiamy na bok.
KROIMY WARZYWA
Szalotki obieramy z łupiny i przekrawamy na pół. Marchew obieramy i kroimy wzdłuż, a potem dzielimy ją na kilka kawałków.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Do garnka wlewamy pozostały olej i dodajemy łyżkę masła. Gdy tłuszcz będzie gorący, dodajemy warzywa i smażymy przez kilka minut.
DODAJEMY MIĘSO
Do smażących się jarzyn dodajemy policzki, a następnie zalewamy wszystko winem i redukujemy je na średnim ogniu.
DODAJEMY BULION
Gdy wino prawie całkiem się zredukuje, dodajemy bulion, przyprawy oraz rozmaryn.
DUSIMY POLICZKI
Wszystko dusimy na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Zwykle trwa to ok. 2,5 godziny.
PODAJEMY POLICZKI
Gotowe policzki ściągamy z patelni na talerz, a z sosu wyciągamy ziarenka ziela oraz liście laurowe. Sos blendujemy. Policzki podajemy z ulubionymi dodatkami – np. puree ziemniaczanym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2535,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
845,2 kcal
Tłuszcz
45,1 g
Węglowodany
48,8 g
Błonnik
17,7 g
Białko
45,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka jarzynowa tradycyjna
Oto klasyk nad klasykami! Sałatka jarzynowa często gości na polskich stołach, szczególnie podczas świąt i rodzinnych spotkań. Jej bogaty smak i różnorodność składników sprawiają, że rozsmakowują się w niej kolejne pokolenia. Przygotuj z nami tę pyszną sałatkę!

Czekoladowy makaron z owocami
Przepis na obiad od Pawła Małeckiego musi być słodki! Przygotuj czekoladowy makaron z jogurtem i górą świeżych owoców.

Ciastka z jabłkami
Puszyste ciasteczka z jabłkami, migdałami i cynamonem to zdrowa propozycja na podwieczorek nie tylko dla dzieci.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
Marynowane mięso, biała kiełbasa, wędzony boczek... To będzie ciekawe i (tak, tak!) pochodzące z Francji danie.

Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
Ciekawy sposób na pyszną babkę, którą przygotujesz bez pieczenia! Podawaj ją z polewą waniliową i kandyzowanymi owocami.

Tajine z wołowiną
Spróbuj marokańskiego dania jednogarnkowego z wołowiną i warzywami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Schabowy tonkatsu z ryżem z edamame
Spróbuj kotleta schabowego w japońskim wydaniu. Wyjątkowo chrupiący, podany z ryżem z fasolką edamame i pełnym smaku sosem, zachwyca od pierwszego kęsa.

Grillowane truskawki z musem z białej czekolady
Marzysz o deserze z grilla? Przygotuj grillowane truskawki, podane razem z pysznym musem!

Wigilijna zupa grzybowa – przepis
Przygotuj zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci!