przepis-na-kobiete.pl

Jadalne doniczki z czekolady • przepis • składniki • przygotowanie

Ładne kwiatki! A do tego w pełni jadalne i gwarantujące efekt zaskoczenia! Koniecznie przygotuj te wyjątkowe doniczki skrywające w swym wnętrzu ciasteczka i delikatny wiśniowy mus.

Jadalne doniczki z czekolady

Ładne kwiatki! A do tego w pełni jadalne i gwarantujące efekt zaskoczenia! Koniecznie przygotuj te wyjątkowe doniczki skrywające w swym wnętrzu ciasteczka i delikatny wiśniowy mus.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 50 g
wiśnia - 300 g
woda - 50 ml
żelatyna - 15 g
śmietana 30% - 400 ml
owoce liczi - 100 g
kiwi - 1 szt.
mięta świeża - 2 g
truskawka - 70 g
ciastka czekoladowe neo - 180 g
czekolada deserowa - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.NAPEŁNIAMY KUBECZKI CZEKOLADĄ:
Każdy kubeczek napełniamy zatemperowaną czekoladą, dokładnie rozprowadzając ją po brzegach. Nadmiar czekolady wylewamy z powrotem do miski. Każdy kubeczek dostawiamy do góry dnem na papier do pieczenia. Zostawiamy kubeczki do zestalenia czekolady, na około 10-12 minut, a następnie czynność powtarzamy. Po ponownym rozprowadzeniu czekolady kubeczki z powrotem odstawiamy na papier do góry dnem na czas dalszej pracy.
2.KARMELIZUJEMY WIŚNIE:
Na suchej, rozgrzanej patelni karmelizujemy 4 łyżki cukru. Dodajemy wiśnie z sokiemi karmelizujemy je ok. 10-15 minut, po czym zdejmujemy z ognia.
3.PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ I ŚMIETANĘ:
Żelatynę moczymy w wodzie ok. 5 minut. Następnie rozpuszczamy w mikrofalówce lub rondelku. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę.
4.PRZYGOTOWUJEMY MUS WIŚNIOWY:
Wiśnie i obrane, pozbawione pestki liczi przekładamy do blendera, miksujemy na gładką masę i przelewamy do miski. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Stopniowo do musu ubitą śmietanę. Całość ponownie delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut.
5.KRUSZYMY CIASTECZKA:
Ciasteczka kruszymy drobno przy użyciu blendera.
6.WYPEŁNIAMY CZEKOLADOWE DONICZKI:
Doniczki wyjmujemy ostrożnie z kubeczków. Na dno każdej układamy łyżkę pokruszonych ciasteczek. Na ciasteczka, za pomocą worka cukierniczego, nakładamy mus wiśniowy. Z wierzchu ponownie posypujemy pokruszonymi ciasteczkami.
7.DEKORUJEMY DONICZKI:
Do każdej doniczki wkładamy listki mięty. Z truskawek wycinamy kwiatki, kiwi obieramy ze skórki, przekrajamy na pół i tniemy w cienkie łódeczki. Układamy owoce w doniczkach.
Jadalne doniczki z czekolady

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NAPEŁNIAMY KUBECZKI CZEKOLADĄ

Każdy kubeczek napełniamy zatemperowaną czekoladą, dokładnie rozprowadzając ją po brzegach. Nadmiar czekolady wylewamy z powrotem do miski. Każdy kubeczek dostawiamy do góry dnem na papier do pieczenia. Zostawiamy kubeczki do zestalenia czekolady, na około 10-12 minut, a następnie czynność powtarzamy. Po ponownym rozprowadzeniu czekolady kubeczki z powrotem odstawiamy na papier do góry dnem na czas dalszej pracy.

2

KARMELIZUJEMY WIŚNIE

Na suchej, rozgrzanej patelni karmelizujemy 4 łyżki cukru. Dodajemy wiśnie z sokiemi karmelizujemy je ok. 10-15 minut, po czym zdejmujemy z ognia.

3

PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ I ŚMIETANĘ

Żelatynę moczymy w wodzie ok. 5 minut. Następnie rozpuszczamy w mikrofalówce lub rondelku. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę.

4

PRZYGOTOWUJEMY MUS WIŚNIOWY

Wiśnie i obrane, pozbawione pestki liczi przekładamy do blendera, miksujemy na gładką masę i przelewamy do miski. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Stopniowo do musu ubitą śmietanę. Całość ponownie delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 15 minut.

5

KRUSZYMY CIASTECZKA

Ciasteczka kruszymy drobno przy użyciu blendera.

6

WYPEŁNIAMY CZEKOLADOWE DONICZKI

Doniczki wyjmujemy ostrożnie z kubeczków. Na dno każdej układamy łyżkę pokruszonych ciasteczek. Na ciasteczka, za pomocą worka cukierniczego, nakładamy mus wiśniowy. Z wierzchu ponownie posypujemy pokruszonymi ciasteczkami.

7

DEKORUJEMY DONICZKI

Do każdej doniczki wkładamy listki mięty. Z truskawek wycinamy kwiatki, kiwi obieramy ze skórki, przekrajamy na pół i tniemy w cienkie łódeczki. Układamy owoce w doniczkach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3734,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

622,4 kcal

🥑

Tłuszcz

35,5 g

🌾

Węglowodany

67,2 g

🥬

Błonnik

8,4 g

💪

Białko

8,4 g

Podobne przepisy