przepis-na-kobiete.pl

Polędwiczki w pikantnym sosie żurawinowym • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców, wypróbuj przepis Karola na delikatną polędwiczkę w sosie żurawinowym!

Polędwiczki w pikantnym sosie żurawinowym

Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców, wypróbuj przepis Karola na delikatną polędwiczkę w sosie żurawinowym!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 150 g
pieprz czarny - 1 szczypta
goździki - 4 szt.
ocet jabłkowy - 200 ml
sól - 1 szczypta
szalotka - 2 szt.
ziele angielskie - 4 szt.
żurawina suszona - 100 g
limonka - 1 szt.
polędwica wieprzowa - 4 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
pieprz cayenne - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY POLĘDWICZKI:
Polędwiczki oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 5 minut. Następnie wyjmujemy polędwiczki, odstawiamy na 15 minut i ponownie podpiekamy w piekarniku 4-5 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Ocet zagotowujemy z cukrem, goździkami, zielem angielskim i pieprzem cayenne, aż płyn się zredukuje i delikatnie zgęstnieje. Żurawiny kroimy na mniejsze kawałki, szalotkę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy całość na patelni i dodajemy do syropu. Gotujemy około 20 minut, na wolnym ogniu. Doprawiamy sokiem z limonki.
Polędwiczki w pikantnym sosie żurawinowym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY POLĘDWICZKI

Polędwiczki oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 5 minut. Następnie wyjmujemy polędwiczki, odstawiamy na 15 minut i ponownie podpiekamy w piekarniku 4-5 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Ocet zagotowujemy z cukrem, goździkami, zielem angielskim i pieprzem cayenne, aż płyn się zredukuje i delikatnie zgęstnieje. Żurawiny kroimy na mniejsze kawałki, szalotkę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy całość na patelni i dodajemy do syropu. Gotujemy około 20 minut, na wolnym ogniu. Doprawiamy sokiem z limonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3423,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

570,6 kcal

🥑

Tłuszcz

12,1 g

🌾

Węglowodany

43 g

🥬

Błonnik

69,3 g

💪

Białko

69,3 g

Podobne przepisy