przepis-na-kobiete.pl

Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj pierogów z przepisu Karola Okrasy! Ciasto z dodatkiem mleka i masła doskonale otula farsz z twarogu, kaszy gryczanej i listków mięty.

Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą

Spróbuj pierogów z przepisu Karola Okrasy! Ciasto z dodatkiem mleka i masła doskonale otula farsz z twarogu, kaszy gryczanej i listków mięty.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszennej typ 550 - 400 g
mleko - 70 ml
woda - 200 ml
kasza gryczana - 65 g
pieprz czarny - 1 szczypta
ser twaróg tłusty - 250 g
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 4 łyżki
masło - 30 g
śmietana 18% - 2 łyżki
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Mleko podgrzewamy z wodą i rozpuszczamy w nim masło. Mąkę pszenną łączymy z podgrzanymi składnikami, dodajemy sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Kiedy jest już dobrze wyrobione, lepimy kulę i odstawiamy na kilkanaście minut, aby ciasto odpoczęło.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU:
W misce łączymy ser twarogowy z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną, posiekanymi listkami mięty i słodką śmietanką. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.LEPIMY PIEROGI:
Ciasto wałkujemy na cienki placek i szklanką wycinamy z niego kółka, nakładamy na nie farsz i lepimy pierogi. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku wrzucamy pierogi, czekamy, aż wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Ugotowane pierogi wykładamy na talerze. Pierogi polewamy roztopionym masłem i kwaśną śmietaną, dekorujemy listkami mięty.
Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mleko podgrzewamy z wodą i rozpuszczamy w nim masło. Mąkę pszenną łączymy z podgrzanymi składnikami, dodajemy sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Kiedy jest już dobrze wyrobione, lepimy kulę i odstawiamy na kilkanaście minut, aby ciasto odpoczęło.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU

W misce łączymy ser twarogowy z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną, posiekanymi listkami mięty i słodką śmietanką. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3

LEPIMY PIEROGI

Ciasto wałkujemy na cienki placek i szklanką wycinamy z niego kółka, nakładamy na nie farsz i lepimy pierogi. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku wrzucamy pierogi, czekamy, aż wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Ugotowane pierogi wykładamy na talerze. Pierogi polewamy roztopionym masłem i kwaśną śmietaną, dekorujemy listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2912 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

728 kcal

🥑

Tłuszcz

36,7 g

🌾

Węglowodany

85 g

🥬

Błonnik

1,5 g

💪

Białko

20,9 g

Podobne przepisy

Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl