przepis-na-kobiete.pl

Gotowana kukurydza z sosem serowym • przepis • składniki • przygotowanie

Gdy trwa sezon na świeżą kukurydzę, wykorzystaj przepis Kingi na gotowane kolby kukurydzy z gęstym sosem serowym!

Gotowana kukurydza z sosem serowym

Gdy trwa sezon na świeżą kukurydzę, wykorzystaj przepis Kingi na gotowane kolby kukurydzy z gęstym sosem serowym!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 3 łyżki
kolba kukurydzy - 3 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
masło - 2 łyżki
mąka pszenna - 2 łyżki
mleko 3,2% - 460 ml
natka pietruszki - 5 g
pieprz czarny - 1 szczypta
ser gruyere - 200 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KOLBY KUKURYDZY:
Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i wrzucamy obrane kolby kukurydzy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy nie dłużej niż 8 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS SEROWY:
Na patelni roztapiamy masło i dodajemy 2 łyżki mąki. Smażymy 3-4 minuty, aż mąka nabierze rumianego koloru. Cały czas mieszając, dolewamy mleko. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż całość zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy ser starty na tarce o grubych oczkach. Mieszamy, aż powstanie gładki, kremowy sos. Do sosu dodajemy posiekaną pietruszkę.
3.KOLBY KUKURYDZY PODAJEMY Z SOSEM:
Ugotowane kolby kukurydzy wykładamy na talerze. Sos przelewamy do miski. Podajemy razem.
Gotowana kukurydza z sosem serowym

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KOLBY KUKURYDZY

Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i wrzucamy obrane kolby kukurydzy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy nie dłużej niż 8 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS SEROWY

Na patelni roztapiamy masło i dodajemy 2 łyżki mąki. Smażymy 3-4 minuty, aż mąka nabierze rumianego koloru. Cały czas mieszając, dolewamy mleko. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż całość zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy ser starty na tarce o grubych oczkach. Mieszamy, aż powstanie gładki, kremowy sos. Do sosu dodajemy posiekaną pietruszkę.

3

KOLBY KUKURYDZY PODAJEMY Z SOSEM

Ugotowane kolby kukurydzy wykładamy na talerze. Sos przelewamy do miski. Podajemy razem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1793,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

597,9 kcal

🥑

Tłuszcz

35,5 g

🌾

Węglowodany

45,1 g

🥬

Błonnik

29,8 g

💪

Białko

29,8 g

Podobne przepisy

Gotowana kukurydza z sosem serowym - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl