przepis-na-kobiete.pl

Grillowane kofty w tortilli • przepis • składniki • przygotowanie

Wrzuć trochę orientu na grilla i podaj gościom coś specjalnego! Kofty z sosem miętowym, cebulką i limonką, zawinięte w ciepłe płaty tortilli. Brzmi świetnie? Zatem pora złapać za ruszt!

Grillowane kofty w tortilli

Wrzuć trochę orientu na grilla i podaj gościom coś specjalnego! Kofty z sosem miętowym, cebulką i limonką, zawinięte w ciepłe płaty tortilli. Brzmi świetnie? Zatem pora złapać za ruszt!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
sok z limonki - 10 ml
curry - 1 łyżka
cynamon - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 łyżeczka
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryka mielona ostra - 1 łyżka
majeranek suszony - 1 łyżka
mięso mielone wieprzowe - 500 g
kolendra świeża - 25 g
mięso mielone wołowe - 400 g
ząbek czosnku - 2 szt.
czosnek główka - 1 szt.
mięta świeża - 2 g
miód - 1 łyżeczka
ogórek - 1 szt.
sól - 0,5 łyżeczki
śmietana 18% - 200 g
olej rzepakowy - 5 łyżek
tortilla - 4 szt.
sałata rzymska - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO NA KOFTY:
Mięso wołowe i wieprzowe rozdrabniamy w dużej misce za pomocą łopatki silikonowej.
2.FORMUJEMY KOFTY:
Szpikulce i dłonie smarujemy odrobiną oleju. Szpikulce oblepiamy mięsem, formując z niego podłużne kofty (możemy uformować kilka krótszych koft lub 2 długie). Mięso dociskamy mocno całą dłonią tak, aby nie popękało podczas grillowania. Kofty powinny być dość grube.
3.GRILLUJEMY KOFTY:
Kamień do pizzy smarujemy 3 łyżeczkami oleju. Układamy szpikulce z koftami (nie przykrywamy grilla).
4.PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ Z LIMONKĄ:
Czerwoną cebulę kroimy w półplastry i przekładamy do miski. Dodajemy sok z limonki, sól, kolendrę. Ugniatamy ręką tak, aby cebula puściła nieco soku.
5.GRILLUJEMY PŁATY TORTILLI:
Płaty tortilli kroimy na pół. Kładziemy na grilla.
6.WYPEŁNIAMY TORTILLE:
Na płatach tortilli układamy liście sałaty rzymskiej, sos miętowy i porcje cebuli z limonką. Kofty ściągamy ze szpikulca za pomocą upieczonych na grillu tortilli. Tortille składamy w rożki.
Grillowane kofty w tortilli

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO NA KOFTY

Mięso wołowe i wieprzowe rozdrabniamy w dużej misce za pomocą łopatki silikonowej.

2

FORMUJEMY KOFTY

Szpikulce i dłonie smarujemy odrobiną oleju. Szpikulce oblepiamy mięsem, formując z niego podłużne kofty (możemy uformować kilka krótszych koft lub 2 długie). Mięso dociskamy mocno całą dłonią tak, aby nie popękało podczas grillowania. Kofty powinny być dość grube.

3

GRILLUJEMY KOFTY

Kamień do pizzy smarujemy 3 łyżeczkami oleju. Układamy szpikulce z koftami (nie przykrywamy grilla).

4

PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ Z LIMONKĄ

Czerwoną cebulę kroimy w półplastry i przekładamy do miski. Dodajemy sok z limonki, sól, kolendrę. Ugniatamy ręką tak, aby cebula puściła nieco soku.

5

GRILLUJEMY PŁATY TORTILLI

Płaty tortilli kroimy na pół. Kładziemy na grilla.

6

WYPEŁNIAMY TORTILLE

Na płatach tortilli układamy liście sałaty rzymskiej, sos miętowy i porcje cebuli z limonką. Kofty ściągamy ze szpikulca za pomocą upieczonych na grillu tortilli. Tortille składamy w rożki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3330,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

832,6 kcal

🥑

Tłuszcz

54,1 g

🌾

Węglowodany

35,4 g

🥬

Błonnik

51,9 g

💪

Białko

51,9 g

Podobne przepisy

Grillowane kofty w tortilli - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl