Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską • przepis • składniki • przygotowanie
Długo dojrzewająca pizza, której zjedzenie najlepiej zaplanować 3 dni wcześniej i która jest warta każdej minuty oczekiwania. Wypróbujcie ten przepis i zaskoczcie rodzinę i znajomych pyszną domową pizzą.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN DROŻDŻOWY
Do miski przesypujemy 1 szklankę mąki, dodajemy po pół łyżeczki soli i drożdży, a także pół szklanki wody. Składniki dokładnie mieszamy silikonową szpatułą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 8-12 godzin na kuchenny blat.
WYRABIAMY CIASTO NA PIZZĘ
Do drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie mieszamy. Następnie wyrabiamy je ręcznie przez ok. 10-15 minut. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 6-8 godzin, aż podwoi swoją objętość.
FORMUJEMY I PIECZEMY PIZZE
Kamień do pizzy rozgrzewamy wraz z piekarnikiem do temperatury 250°C. Ciasto dzielimy na porcje po ok. 230 g i nadajemy im kształt pizzy na wysypanej mąką stolnicy. Gotowe placki smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nich kawałki mozzarelli i przekładamy na kamień. Pizze pieczemy przez ok. 10-15 minut, aż ciasto się zarumieni, a ser roztopi.
PODAJEMY PIZZE
Każdą pizzę przed podaniem zostawiamy na kilka minut, aby delikatnie ostygła. Następnie dajemy na nią rukolę, szynkę parmeńską, oprószamy parmezanem i skrapiamy oliwą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4898,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
816,4 kcal
Tłuszcz
15,6 g
Węglowodany
129,4 g
Błonnik
3,6 g
Białko
31,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Serniczkowe zajączki
Serniczkowe zajączki to idealne słodkie przekąski na Wielkanoc! Te zakręcone bułeczki wymagają odrobiny cierpliwości, gdyż wyrastają całą noc, jednak warto je przygotować. Będą pięknym dodatkiem na każdym wielkanocnym stole.

Makaron z musem jabłkowym
Połączenie makaronu z ziemniakami, boczkiem i jabłkami na pewno zachwyci niejednego smakosza.

Słonecznikowiec
Słonecznikowiec to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie intensywny smak kakao, delikatność kremu kawowego i słodycz kajmaku. Chrupiące nasiona słonecznika dodają mu niepowtarzalnego charakteru i tekstury. Jak zrobić to pyszne ciasto? Przekonajcie się sami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym
Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym to świetny pomysł na warzywne, sycące i orzeźwiające danie! Wypróbuj przepis Karola!

Tagliatelle z kurczakiem
Tagliatelle to rodzaj włoskiego makaronu, który doskonale komponuje się z różnorodnymi treściwymi sosami. Jednym z takich połączeń jest sos na bazie śmietany i sera z delikatnym, ziołowym kurczakiem. Poznaj nasz przepis na znakomite tagliatelle z kurczakiem, które skradnie serca wszystkich domowników.

Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem
Oryginalna francuska sałatka z kaczką w towarzystwie orzeźwiającej gruszki i aromatycznego buraka.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Brzoskwiniowo-bazyliowe smoothie
Jeśli bazylia wciąż kojarzy Ci się tylko z pomidorami, to pora na eksperyment w postaci brzoskwiniowego smoothie.

Czekoladowe babeczki wielkanocne
Puszyste kakaowe ciasto, gęsty krem, orzechy i mnóstwo czekolady – przepis na idealne babeczki, które urzekają smakiem.

Brioszki col tuppo w stylu sycylijskim
Puszyste, pyszne, idealne na śniadanie! Te brioszki swoją nazwę zawdzięczają kształtowi, który przypomina „tuppo”, czyli kobiecy kok. Można je podać również na deser: wypełnione lodami lub migdałową granitą.