przepis-na-kobiete.pl

Pierś z gęsi z sosem piernikowym • przepis • składniki • przygotowanie

Idealnie wypieczona gęsina z rozmarynowymi gruszkami z piekarnika. Pyszny sposób na tradycyjne polskie mięso.

Pierś z gęsi z sosem piernikowym

Idealnie wypieczona gęsina z rozmarynowymi gruszkami z piekarnika. Pyszny sposób na tradycyjne polskie mięso.

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kolendra ziarna - 2 g
gęś filet, mrożony - 4 szt.
wino czerwone - 250 ml
masło - 80 g
przyprawa do piernika - 0,5 szczypty
gruszka - 2 szt.
miód - 3 łyżki
rozmaryn świeży - 32 g
sok wiśniowy - 3 łyżki
goździki - 4 szt.
buraki gotowane - 500 g
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
ocet balsamiczny - 30 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE:
2 naczynia żaroodporne (jedno z przykryciem) papier do pieczenia moździerz blender Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej: Zamarynuj gęś 24 godziny przed rozpoczęciem gotowania i odstaw do lodówki. Masło przed przygotowaniem sosu włóż do zamrażalki, aby w momencie użycia było bardzo zimne, prawie zmrożone. Marynata Ziarna kolendry, goździki i przyprawę do piernika umieszczamy w moździerzu. Ucieramy, następnie wysypujemy marynatą dno naczynia żaroodpornego. Gruszki Gruszki myjemy, kroimy na pół, przesmażamy na patelni. Następnie pieczemy je w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym pergaminem, w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 40 minut. Po 40 minutach dodajemy 2-3 gałązki rozmarynu i pieczemy jeszcze przez 20-30 minut. Piersi gęsi Piersi myjemy i osuszamy. Skórę nacinamy. Piersi gęsi obtaczamy w przygotowanej marynacie (tylko od strony mięsa). Odstawiamy na dobę do lodówki. Następnie mięso smażymy na patelni (skórą do dołu), wytapiając jak najwięcej tłuszczu ze skóry. Po kilku minutach smażenia przekładamy piersi do naczynia (piersi smażymy tylko z jednej strony). Całą zawartość tłuszczu z patelni przelewamy do miseczki. Piersi układamy mięsem do dołu na suchej już patelni i przysmażamy. Zapieczone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię przelewamy 1/2 słoika kompotu z wiśni, czerwone wino wytrawne oraz wrzucamy 1-2 gałązki świeżego rozmarynu. Dodajemy szczyptę przyprawy do piernika oraz miód i 2 łyżki octu balsamicznego. Gotujemy. Po zagotowaniu przelewamy do przesmażonych piersi, całość polewamy niewielką ilością tłuszczu, który pozostał z wytopienia skóry, następnie dusimy pod przykryciem przez mniej więcej 1-1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C (z termoobiegiem). Po tym czasie piersi wykładamy na talerz. Sos Z sosu, w którym dusiliśmy gęś, wyjmujemy gałązki rozmarynu, sos przelewamy do garnka i zagotowujemy. Następnie miksujemy za pomocą blendera. Gotujemy około 5 minut. Gęstniejący sos przecedzamy przez sitko do drugiego garnka, ponownie go podgrzewamy, gotujemy do momentu zagotowania. Na końcu do sosu dodajemy zmrożone masło, mieszamy i podgrzewamy. Glazura do buraków Na rozgrzaną patelnię wylewamy 3-4 łyżki miodu (czekamy, az miód zacznie sie karmelizować) i dodajemy 2-3 goździki, skórkę z cytryny, 3-4 łyżki wiśni z kompotu wraz z sokiem. Całość doprawiamy octem balsamicznym i dodajemy gałązki rozmarynu. Na patelnię wrzucamy pokrojone buraki. Mieszamy i gotujemy około 5 minut. Następnie redukujemy sos. Jak podawać Na talerz wykładamy buraki, a na nie piersi gęsi (możemy je również pokroić), obok wylewamy sos i wykładamy gruszki.
2.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pierś z gęsi z sosem piernikowym

Czas przygotowania

105 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE

2 naczynia żaroodporne (jedno z przykryciem) papier do pieczenia moździerz blender Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej: Zamarynuj gęś 24 godziny przed rozpoczęciem gotowania i odstaw do lodówki. Masło przed przygotowaniem sosu włóż do zamrażalki, aby w momencie użycia było bardzo zimne, prawie zmrożone. Marynata Ziarna kolendry, goździki i przyprawę do piernika umieszczamy w moździerzu. Ucieramy, następnie wysypujemy marynatą dno naczynia żaroodpornego. Gruszki Gruszki myjemy, kroimy na pół, przesmażamy na patelni. Następnie pieczemy je w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym pergaminem, w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 40 minut. Po 40 minutach dodajemy 2-3 gałązki rozmarynu i pieczemy jeszcze przez 20-30 minut. Piersi gęsi Piersi myjemy i osuszamy. Skórę nacinamy. Piersi gęsi obtaczamy w przygotowanej marynacie (tylko od strony mięsa). Odstawiamy na dobę do lodówki. Następnie mięso smażymy na patelni (skórą do dołu), wytapiając jak najwięcej tłuszczu ze skóry. Po kilku minutach smażenia przekładamy piersi do naczynia (piersi smażymy tylko z jednej strony). Całą zawartość tłuszczu z patelni przelewamy do miseczki. Piersi układamy mięsem do dołu na suchej już patelni i przysmażamy. Zapieczone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię przelewamy 1/2 słoika kompotu z wiśni, czerwone wino wytrawne oraz wrzucamy 1-2 gałązki świeżego rozmarynu. Dodajemy szczyptę przyprawy do piernika oraz miód i 2 łyżki octu balsamicznego. Gotujemy. Po zagotowaniu przelewamy do przesmażonych piersi, całość polewamy niewielką ilością tłuszczu, który pozostał z wytopienia skóry, następnie dusimy pod przykryciem przez mniej więcej 1-1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C (z termoobiegiem). Po tym czasie piersi wykładamy na talerz. Sos Z sosu, w którym dusiliśmy gęś, wyjmujemy gałązki rozmarynu, sos przelewamy do garnka i zagotowujemy. Następnie miksujemy za pomocą blendera. Gotujemy około 5 minut. Gęstniejący sos przecedzamy przez sitko do drugiego garnka, ponownie go podgrzewamy, gotujemy do momentu zagotowania. Na końcu do sosu dodajemy zmrożone masło, mieszamy i podgrzewamy. Glazura do buraków Na rozgrzaną patelnię wylewamy 3-4 łyżki miodu (czekamy, az miód zacznie sie karmelizować) i dodajemy 2-3 goździki, skórkę z cytryny, 3-4 łyżki wiśni z kompotu wraz z sokiem. Całość doprawiamy octem balsamicznym i dodajemy gałązki rozmarynu. Na patelnię wrzucamy pokrojone buraki. Mieszamy i gotujemy około 5 minut. Następnie redukujemy sos. Jak podawać Na talerz wykładamy buraki, a na nie piersi gęsi (możemy je również pokroić), obok wylewamy sos i wykładamy gruszki.

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5312,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1328,0 kcal

🥑

Tłuszcz

81,2 g

🌾

Węglowodany

62,0 g

🥬

Błonnik

80,6 g

💪

Białko

80,6 g

Podobne przepisy

Pierś z gęsi z sosem piernikowym - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl