przepis-na-kobiete.pl

Pierogi ruskie • przepis • składniki • przygotowanie

Absolutna klasyka polskiej kuchni i kwintesencja smaku, za którym się tęskni. Delikatne, sprężyste ciasto otulające aksamitne nadzienie z kremowego twarogu i ziemniaków, zwieńczone idealnie zeszkloną cebulką lub chrupiącymi skwarkami. Pierogi ruskie to danie-symbol, kulinarny pewniak! Oto przepis, który trzeba znać.

Pierogi ruskie

Absolutna klasyka polskiej kuchni i kwintesencja smaku, za którym się tęskni. Delikatne, sprężyste ciasto otulające aksamitne nadzienie z kremowego twarogu i ziemniaków, zwieńczone idealnie zeszkloną cebulką lub chrupiącymi skwarkami. Pierogi ruskie to danie-symbol, kulinarny pewniak! Oto przepis, który trzeba znać.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 750 g
woda - 400 ml
olej - 15 ml
ziemniak - 400 g
ser twaróg półtłusty - 300 g
słonina - 200 g
cebula - 3 szt.
ząbek czosnku - 4 szt.
miód - 50 ml
pieprz czarny - 2 g
sól - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY BAZĘ:
Do miski dodaj olej, gorącą wodę i dokładni zamieszaj.
2.DODAJEMY MĄKĘ:
Powoli zacznij dodawać mąkę, cały czas mieszając zawartość miski. Ciasto po kilku minutach powinno stać się gęste i elastyczne.
3.ODKŁADAM CIASTO DO ODPOCZĘCIA:
Wyrobioną kulkę z ciasta przykryj folią aluminiową i odłóż na bok. Odpoczynek powinien trwać mniej więcej 30 minut. W tym czasie możesz przejść do przygotowywania farszu.
4.GOTUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka i zalej wodą, a następnie osól i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu odcedź i włóż do miski.
5.DODAJEMY TWARÓG:
Do ugotowanych ziemniaków dodaj twaróg, a potem utrzyj całość na gładką, jednolitą masę tłuczkiem do ziemniaków Dodaj miód i ponownie wymieszaj całość.
6.PODSMAŻAMY SŁONINĘ:
Słoninę pokrój na drobną kostkę, a następnie podsmaż ją na patelni.
7.DODAJEMY CEBULĘ:
Cebulę obierz i pokrój drobno. Wrzuć cebulę do smażącej się słoniny i zamieszaj.
8.DODAJEMY CZOSNEK:
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost na patelnię. Zamieszaj i smaż przez 3-4 minuty. Gdy składniki się zarumienią, odłóż je na bok do wystygnięcia.
9.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA FARSZ:
Do masy twarogowo-ziemniaczanej dodaj zawartość patelni, przypraw solą i pieprzem i wymieszaj.
10.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Wyciągnij ciasto z miski i rozwałkuj je cienko na blacie podsypanym mąką. Wytnij z ciasta kółka wykorzystując do tego dno od szklanki.
11.NADZIEWAMY PIEROGI:
Na każdy wycięty okrąg wyłóż łyżeczkę farszu, a potem złóż pieroga na pół i zaklej brzegi. Jeśli ciasto nie chce się skleić, możesz delikatnie zwilżyć brzegi wodą. Czynność powtarzaj, aż nadziejesz wszystkie pierogi.
12.GOTUJEMY PIEROGI:
W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją solidnie, a następnie wrzuć do niej kilka pierogów. Wyciągnij partię zaraz po tym, jak wypłynie na wierzch, a potem wrzuć kolejną.
13.PODAJEMY PIEROGI:
Gotowe pierogi wyłóż na talerz. Możesz przyozdobić je podsmażoną na maśle cebulką, skwarkami lub innym wybranym przez siebie dodatkiem. W każdej wersji będą smakować wybornie!
Pierogi ruskie

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY BAZĘ

Do miski dodaj olej, gorącą wodę i dokładni zamieszaj.

2

DODAJEMY MĄKĘ

Powoli zacznij dodawać mąkę, cały czas mieszając zawartość miski. Ciasto po kilku minutach powinno stać się gęste i elastyczne.

3

ODKŁADAM CIASTO DO ODPOCZĘCIA

Wyrobioną kulkę z ciasta przykryj folią aluminiową i odłóż na bok. Odpoczynek powinien trwać mniej więcej 30 minut. W tym czasie możesz przejść do przygotowywania farszu.

4

GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka i zalej wodą, a następnie osól i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu odcedź i włóż do miski.

5

DODAJEMY TWARÓG

Do ugotowanych ziemniaków dodaj twaróg, a potem utrzyj całość na gładką, jednolitą masę tłuczkiem do ziemniaków Dodaj miód i ponownie wymieszaj całość.

6

PODSMAŻAMY SŁONINĘ

Słoninę pokrój na drobną kostkę, a następnie podsmaż ją na patelni.

7

DODAJEMY CEBULĘ

Cebulę obierz i pokrój drobno. Wrzuć cebulę do smażącej się słoniny i zamieszaj.

8

DODAJEMY CZOSNEK

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost na patelnię. Zamieszaj i smaż przez 3-4 minuty. Gdy składniki się zarumienią, odłóż je na bok do wystygnięcia.

9

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA FARSZ

Do masy twarogowo-ziemniaczanej dodaj zawartość patelni, przypraw solą i pieprzem i wymieszaj.

10

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Wyciągnij ciasto z miski i rozwałkuj je cienko na blacie podsypanym mąką. Wytnij z ciasta kółka wykorzystując do tego dno od szklanki.

11

NADZIEWAMY PIEROGI

Na każdy wycięty okrąg wyłóż łyżeczkę farszu, a potem złóż pieroga na pół i zaklej brzegi. Jeśli ciasto nie chce się skleić, możesz delikatnie zwilżyć brzegi wodą. Czynność powtarzaj, aż nadziejesz wszystkie pierogi.

12

GOTUJEMY PIEROGI

W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją solidnie, a następnie wrzuć do niej kilka pierogów. Wyciągnij partię zaraz po tym, jak wypłynie na wierzch, a potem wrzuć kolejną.

13

PODAJEMY PIEROGI

Gotowe pierogi wyłóż na talerz. Możesz przyozdobić je podsmażoną na maśle cebulką, skwarkami lub innym wybranym przez siebie dodatkiem. W każdej wersji będą smakować wybornie!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5297,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

882,9 kcal

🥑

Tłuszcz

36,3 g

🌾

Węglowodany

121,4 g

🥬

Błonnik

2,2 g

💪

Białko

21,4 g

Podobne przepisy