przepis-na-kobiete.pl

Pieczone piersi kurczaka z tapenadą i boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Żadnego smażenia, wystarczy wsadzić do piecyka i gotowe. No prawie... Szczegóły w bardzo prostym przepisie.

Pieczone piersi kurczaka z tapenadą i boczkiem

Żadnego smażenia, wystarczy wsadzić do piecyka i gotowe. No prawie... Szczegóły w bardzo prostym przepisie.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

anchois - 3 szt.
oliwki czarne - 125 g
kapar - 2 łyżeczki
wino białe - 3 łyżki
oliwa z oliwek - 4 łyżki
rozmaryn świeży - 40 g
papryka czerwona - 2 szt.
kurczak filety z piersi - 5 szt.
ząbek czosnku - 4 szt.
ziemniak - 250 g
boczek wędzony w plastrach - 150 g
pomidor czerwony - 500 g
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 24 g
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ JEDNO DUŻE:
naczynie żaroodporne lub jedno średnie i jedno małe naczynie żaroodpornepier Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C (termoobieg).
2.TAPENADA OLIWKI BEZ:
pestek, kapary, anchois, czosnek, oliwę z oliwek oraz pieprz miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
3.PIERSI KURCZAKA UMYTE:
i osuszone piersi kurczaka nacinamy, robiąc kieszonki.
4.KIESZONKI POSYPUJEMY ODROBINĄ:
pieprzu i smarujemy od środka tapenadą.
5.NASTĘPNIE ZAMYKAMY JE:
i doprawiamy pieprzem.
6.2-3 NACHODZĄCE NA:
siebie plasterki boczku układamy na desce i owijamy nimi pierś kurczaka.
7.TĘ SAMĄ CZYNNOŚĆ:
powtarzamy z każdą kieszonką.
8.DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO:
wlewamy dwie łyżki oliwy, dno posypujemy częścią liści świeżego rozmarynu.
9.NASTĘPNIE UKŁADAMY OBRANE:
ziemniaki pokrojone w talarki, które doprawiamy solą i pieprzem.
10.NA TALARKACH W:
równych odstępach układamy kieszonki z kurczaka i posypujemy czosnkiem pokrojonym w cienkie półtalarki.
11.POKROJONĄ W CIENKIE:
paski paprykę polewamy odrobiną oliwy, przyprawiamy pieprzem i solą. MIESZAMY.
12.PAPRYKĘ PRZEKŁADAMY DO:
naczynia żaroodpornego, dolewamy 3-4 łyżki białego wina i posypujemy kilkoma gałązkami świeżego rozmarynu.
13.WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA:
rozgrzanego do 200°C (termoobieg) na 40-45 minut.
14.POMIDORY POMIDORY Z:
gałązką wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy je odrobiną oliwy, posypujemy solą i pieprzem.
15.WKŁADAMY NA 25-30:
minut do piekarnika, w którym piecze się kurczak.
16.
JAK PODAWAĆ?.
17.UPIECZONEGO KURCZAKA Z:
ziemniakami oraz pomidory wyjmujemy z piekarnika.
18.PIECZONE POMIDORY PRZEKŁADAMY:
do naczynia z kurczakiem.
19.CAŁOŚĆ POSYPUJEMY POSIEKANYM:
szczypiorkiem.
Pieczone piersi kurczaka z tapenadą i boczkiem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ JEDNO DUŻE

naczynie żaroodporne lub jedno średnie i jedno małe naczynie żaroodpornepier Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C (termoobieg).

2

TAPENADA OLIWKI BEZ

pestek, kapary, anchois, czosnek, oliwę z oliwek oraz pieprz miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

3

PIERSI KURCZAKA UMYTE

i osuszone piersi kurczaka nacinamy, robiąc kieszonki.

4

KIESZONKI POSYPUJEMY ODROBINĄ

pieprzu i smarujemy od środka tapenadą.

5

NASTĘPNIE ZAMYKAMY JE

i doprawiamy pieprzem.

6

2-3 NACHODZĄCE NA

siebie plasterki boczku układamy na desce i owijamy nimi pierś kurczaka.

7

TĘ SAMĄ CZYNNOŚĆ

powtarzamy z każdą kieszonką.

8

DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO

wlewamy dwie łyżki oliwy, dno posypujemy częścią liści świeżego rozmarynu.

9

NASTĘPNIE UKŁADAMY OBRANE

ziemniaki pokrojone w talarki, które doprawiamy solą i pieprzem.

10

NA TALARKACH W

równych odstępach układamy kieszonki z kurczaka i posypujemy czosnkiem pokrojonym w cienkie półtalarki.

11

POKROJONĄ W CIENKIE

paski paprykę polewamy odrobiną oliwy, przyprawiamy pieprzem i solą. MIESZAMY.

12

PAPRYKĘ PRZEKŁADAMY DO

naczynia żaroodpornego, dolewamy 3-4 łyżki białego wina i posypujemy kilkoma gałązkami świeżego rozmarynu.

13

WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA

rozgrzanego do 200°C (termoobieg) na 40-45 minut.

14

POMIDORY POMIDORY Z

gałązką wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy je odrobiną oliwy, posypujemy solą i pieprzem.

15

WKŁADAMY NA 25-30

minut do piekarnika, w którym piecze się kurczak.

16

JAK PODAWAĆ?.

17

UPIECZONEGO KURCZAKA Z

ziemniakami oraz pomidory wyjmujemy z piekarnika.

18

PIECZONE POMIDORY PRZEKŁADAMY

do naczynia z kurczakiem.

19

CAŁOŚĆ POSYPUJEMY POSIEKANYM

szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2854,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

713,5 kcal

🥑

Tłuszcz

36,1 g

🌾

Węglowodany

29,5 g

🥬

Błonnik

65,2 g

💪

Białko

65,2 g

Podobne przepisy