przepis-na-kobiete.pl

Kuskus z duszoną sałatą i kremem czosnkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Sałata rzymska smakuje wyśmienicie z nutą pomarańczy. Przygotuj ją z aromatycznym kuskusem i kremem czosnkowym.

Kuskus z duszoną sałatą i kremem czosnkowym

Sałata rzymska smakuje wyśmienicie z nutą pomarańczy. Przygotuj ją z aromatycznym kuskusem i kremem czosnkowym.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jogurt grecki - 300 g
kumin - 0,25 łyżeczki
kolendra mielona - 0,25 łyżeczki
ząbek czosnku - 4 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pomarańcza - 2 szt.
sałata rzymska - 1 szt.
sól - 0,5 łyżeczki
szafran - 1 szczypta
kasza kuskus - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KUSKUS:
Czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy z kolendrą i kuminem na rozgrzanej oliwie przez 1–2 minuty. Zdejmujemy z patelni i studzimy. Mieszamy z jogurtem i skórką otartą z wyszorowanej połówki pomarańczy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością kolendry i kminu rzymskiego. Kuskus z szafranem i solą przekładamy do miski, zalewamy 300 ml wrzącej wody i pozostawiamy pod przykryciem na 5–7 minut, aż spęcznieje.
2.SMAŻYMY SAŁATĘ RZYMSKĄ:
Sałatę rzymską obieramy z zewnętrznych liści, zostawiając jędrny środek. Kroimy wzdłuż na ćwiartki, tak by liście tworzące głąb były nadal połączone. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie na dużej patelni przez 1 minutę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i dusimy przez 2–3 minuty, mieszając.
3.KUSKUS PODAJEMY Z KREMEM CZOSNKOWYM:
Kuskus spulchniamy widelcem, dekorujemy ćwiartkami sałaty na talerzu i skrapiamy wywarem pomarańczowym. Podajemy z kremem czosnkowym.
Kuskus z duszoną sałatą i kremem czosnkowym

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KUSKUS

Czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy z kolendrą i kuminem na rozgrzanej oliwie przez 1–2 minuty. Zdejmujemy z patelni i studzimy. Mieszamy z jogurtem i skórką otartą z wyszorowanej połówki pomarańczy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością kolendry i kminu rzymskiego. Kuskus z szafranem i solą przekładamy do miski, zalewamy 300 ml wrzącej wody i pozostawiamy pod przykryciem na 5–7 minut, aż spęcznieje.

2

SMAŻYMY SAŁATĘ RZYMSKĄ

Sałatę rzymską obieramy z zewnętrznych liści, zostawiając jędrny środek. Kroimy wzdłuż na ćwiartki, tak by liście tworzące głąb były nadal połączone. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie na dużej patelni przez 1 minutę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i dusimy przez 2–3 minuty, mieszając.

3

KUSKUS PODAJEMY Z KREMEM CZOSNKOWYM

Kuskus spulchniamy widelcem, dekorujemy ćwiartkami sałaty na talerzu i skrapiamy wywarem pomarańczowym. Podajemy z kremem czosnkowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1574,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

393,6 kcal

🥑

Tłuszcz

7,3 g

🌾

Węglowodany

64,2 g

🥬

Błonnik

18,6 g

💪

Białko

18,6 g

Podobne przepisy