Pieczona gęś z jabłkami i czerwoną kapustą • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyka polskiej kuchni, czyli gęś faszerowana jabłkami w miodzie i świeżych ziołach! Upiecz ją i podaj na wyjątkową okazję z czerwoną kapustą o wyjątkowym smaku!

Czas przygotowania
270 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
FASZERUJEMY GĘŚ
Gęś wyjmujemy z solanki, odsączamy z nadmiaru wody i osuszamy. Odcinamy skrzydła, z których możemy przygotować drobiowy wywar i wykorzystać go do innej potrawy.
PIECZEMY GĘŚ
Gęś oprószamy solą i pieprzem, przyprawy dokładnie wcieramy w skórę gęsi. Pieczemy ok. 2,5-3 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.
PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ W OWOCOWYM SYROPIE
W garnku podgrzewamy miód. Dodajemy porwany w palcach świeży tymianek i cebulę pokrojoną w kostkę. Karmelizujemy.
PODAJEMY GĘŚ
Gotową kapustę wykładamy na duży talerz.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3738 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
623 kcal
Tłuszcz
18,7 g
Węglowodany
57,7 g
Błonnik
7,7 g
Białko
59,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Buraczki z chili
Buraczki w ostrej marynacie świetnie sprawdzą się w roli dodatku do klasycznego obiadu. Zobacz, jak łatwo je przygotować – niech Twoja spiżarnia zapełni się samym dobrem!

Warzywna kolorowa bułeczka śniadaniowa
Warzywa to samo zdrowie! Do ich jedzenia zachęca pyszna i kolorowa kanapka z twarożkiem. Dzieci będą zachwycone!

Gołąbki wigilijne
Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami to potrawa, która często gości na świątecznym stole w naszych domach. Ta bezmięsna potrawa bazująca na grzybach leśnych i kaszy stanowi lekką, ale jednocześnie sycącą alternatywę dla klasycznych gołąbków. Jak je zrobić? Odkryj nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Faszerowana indyczka
Indyczka w nowoczesnym wydaniu pachnie limonką i tymiankiem! Poznaj świąteczny przepis Darii.

Sernik z brzoskwiniami
Jeśli szukasz przepisu na pyszny i lekki deser, nasz sernik z brzoskwiniami, kruszonką, bezową pianką i lukrem to idealna propozycja. Delikatny sernik, soczyste brzoskwinie i chrupiąca kruszonka tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Całość dopełnia lekka, puszysta pianka bezowa oraz słodki lukier. To pozycja, której koniecznie musisz spróbować!

Ciasto Fale Dunaju
Fale Dunaju to klasyczne ciasto z wiśniami, kremem budyniowym i polewą czekoladową. Zobacz, jak je przygotować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ajerkoniakowy tort wielkanocny
Paweł Małecki wie, że tort wielkanocny musi robić wrażenie! Przygotuj tort ajerkoniakowy na migdałowym spodzie z żelką żurawinową i minibezami!

Pieczona karkówka z piekarnika - na dziko
Skorzystaj z przepisu Karola i przyrządź pyszną pieczoną karkówkę, która z pewnością zasmakuje Twojej rodzinie.

Muffiny z czekoladą: klasyczne i wegańskie
Tradycyjne czy wegańskie? Wybierz swój sposób na walentynkowe muffiny i przygotuj je z wykorzystaniem niebanalnego składnika – pomidorów czekoladowych!