Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty • przepis • składniki • przygotowanie
Jak przygotować łososia? Jest naprawdę wiele przepisów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy! Łosoś pieczony koło ogniska, w aromatycznej marynacie i podany z surówką z czerwonej kapusty. Musicie tego spróbować na kolejnym biwaku!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Czosnek bardzo drobno siekamy. W moździerzu rozgniatamy ziarna kolendry. Dodajemy do nich pieprz, miód, posiekany czosnek i dokładnie mieszamy. Następnie do marynaty dodajemy musztardę, oliwę i skórkę otartą z 1 limonki. Tak przygotowaną marynatę odstawiamy.
PIECZEMY ŁOSOSIA
Łososia oczyszczamy i przybijamy stroną ze skórką do deski. Filet od strony z mięsem oprószamy solą. Łososia stawiamy blisko ognia i podpiekamy, aż mięso osiągnie temperaturę ok. 50°C.
PODLEWAMY ŁOSOSIA MARYNATĄ
Do marynaty wyciskamy sok z limonki i dokładnie ją mieszamy. Odkładamy jedną łyżkę marynaty na później. Podpieczoną rybę odsuwamy od ogniska i dokładnie podlewamy marynatą.
PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ Z KAPUSTY
Ćwiartkę kapusty, czerwoną cebulę i kolendrę drobno siekamy. Przekładamy je do miski i dodajemy: miód, oliwę, sok wyciśnięty z limonki, pozostawioną wcześniej łyżkę marynaty, a także sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy.
PODAJEMY ŁOSOSIA
Łososia podajemy oprószonego delikatnie posiekaną kolendrą z dodatkiem surówki z czerwonej kapusty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1478,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
246,4 kcal
Tłuszcz
16,9 g
Węglowodany
21,3 g
Błonnik
3,9 g
Białko
6,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Uszka z grzybami
Uszka z grzybami to danie, które przywołuje na myśl ciepło domu rodzinnego i wigilijne spotkania. Małe, zawijane pierożki w kształcie uszek stanowią nieodłączną część tradycji kulinarnej ludów słowiańskich. Jak przygotować apetyczne uszka z grzybowym farszem? Spróbuj zrobić to wraz z nami!

Ryba smażona z sałatką z fasoli
Sałatka z dwoma rodzajami fasoli i aromatycznymi przyprawami doskonale podkreśla smak smażonego łupacza.

Babka cytrynowa z majonezem – najlepszy przepis
Babka cytrynowa z majonezem to jedno z tych wyjątkowych połączeń smakowych, które wydają się nieco szalone, ale kiedy raz ich spróbujesz, trudno się od nich oderwać. To niezwykle puszyste i wilgotne ciasto z delikatnym aromatem cytryny i majonezu jest warte grzechu. Poznaj najlepszy przepis na babkę cytrynową z dodatkiem domowego majonezu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Marchwiowe placuszki z sosem serowym
Jeśli lubisz ciasto marchewkowe, to ten przepis na placuszki również podbije Twoje serce. Idealne na śniadanie.

Chlebek puccia z salami i sałatką z bazylii
Wszyscy lubimy i znamy kanapki na ciepło, ale puccia wyróżnia się wśród nich wyjątkowym smakiem. Salami, burrata i sałatka z bazylii zamknięte między chrupiącymi kawałkami chlebka w stylu włoskim to wspaniała kompozycja na śniadanie lub lunch!

Curry z warzywami
Niezwykle szybkie w przygotowaniu, proste i pełne warzyw – właśnie takie jest to curry z warzywami. Wypróbuj ten przepis i ciesz się niezwykłym smakiem inspirowanym kuchnią indyjską.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Piętrowy tort na 20-lecie Lidla
Co za okazja! 20-lecie Lidla to idealny powód, aby upiec wyjątkowy i pyszny tort. Obejrzyjcie jubileuszowy odcinek i spróbujcie tego połączenia!

Migdałowy tort weselny z truskawkami
Szukasz pomysłu na tort weselny? Spróbuj migdałowego z kremem maślanym i mnóstwem świeżych truskawek!

Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
Jak smakuje połączenie kaczego mięsa, owoców, kapusty, miodu i cynamonu? Doskonale! Przekonaj się!