przepis-na-kobiete.pl

Palia w cytrynach • przepis • składniki • przygotowanie

Pomysł na pyszny obiad: smakowita ryba przyrządzona w prosty sposób z dodatkiem białego wina i plasterków cytryny.

Palia w cytrynach

Pomysł na pyszny obiad: smakowita ryba przyrządzona w prosty sposób z dodatkiem białego wina i plasterków cytryny.

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 1 szt.
Palia - 400 g
liść laurowy - 4 szt.
wino białe - 250 ml
ząbek czosnku - 0,5 szt.
masło - 2 łyżki
natka pietruszki - 5 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
folię aluminiową Przygotowanie Ryby wkładamy do naczynia żaroodpornego.
2.CZOSNEK I CYTRYNĘ:
kroimy w plastry.
3.NA RYBIE UKŁADAMY:
kilka gałązek zielonej pietruszki, listki laurowe, plasterki czosnku i cytryny.
4.CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ:
i pieprzem.
5.POLEWAMY CAŁOŚĆ WINEM,:
naczynie zamykamy przykrywką lub szczelnie zakryć folią aluminiową.
6.ZOSTAWIAMY W LODÓWCE:
na minimum godzinę.
7.POD KONIEC CHŁODZENIA:
ryby rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C.
8.PRZED PIECZENIEM KŁADZIEMY:
na rybie kawałki masła.
9.RYBĘ PIECZEMY W:
piekarniku nagrzanym do 190°C przez mniej więcej 30 minut.
Palia w cytrynach

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

folię aluminiową Przygotowanie Ryby wkładamy do naczynia żaroodpornego.

2

CZOSNEK I CYTRYNĘ

kroimy w plastry.

3

NA RYBIE UKŁADAMY

kilka gałązek zielonej pietruszki, listki laurowe, plasterki czosnku i cytryny.

4

CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ

i pieprzem.

5

POLEWAMY CAŁOŚĆ WINEM,

naczynie zamykamy przykrywką lub szczelnie zakryć folią aluminiową.

6

ZOSTAWIAMY W LODÓWCE

na minimum godzinę.

7

POD KONIEC CHŁODZENIA

ryby rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C.

8

PRZED PIECZENIEM KŁADZIEMY

na rybie kawałki masła.

9

RYBĘ PIECZEMY W

piekarniku nagrzanym do 190°C przez mniej więcej 30 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

910,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

227,6 kcal

🥑

Tłuszcz

9,1 g

🌾

Węglowodany

5,9 g

🥬

Błonnik

19,6 g

💪

Białko

19,6 g

Podobne przepisy