przepis-na-kobiete.pl

Faszerowane łódeczki ziemniaczane • przepis • składniki • przygotowanie

Ziemniaczana klasyka nigdy się nie nudzi! Łódeczki wypełnione doskonałym brokułowo-serowym farszem będą świetnym dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską.

Faszerowane łódeczki ziemniaczane

Ziemniaczana klasyka nigdy się nie nudzi! Łódeczki wypełnione doskonałym brokułowo-serowym farszem będą świetnym dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czosnek granulowany - 1 łyżeczka
ziemniak - 2 szt.
masło - 4 łyżki
maślanka - 60 g
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
ser cheddar - 145 g
sól - 0,5 łyżeczki
świeży koperek - 6 g
szczypior cebuli - 6 g
brokuł - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.WYDRĄŻAMY ZIEMNIAKI:
Upieczone ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół. Miąższ ziemniaków delikatnie wyjmujemy za pomocą łyżki, by nie naruszyć skórki. Przekładamy do miski. W skórce możemy zostawić odrobinę miąższu.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Do miąższu ziemniaków dodajemy maślankę, sól, pieprz, drobno posiekany szczypiorek i koperek, czosnek starty na tarce o drobnych oczkach, ser cheddar starty na tarce o grubych oczkach i masło. Całość doprawiamy słodką papryką. Dodajemy ugotowany brokuł podzielony na niewielkie różyczki lub pokrojony w dużą kostkę. Mieszamy.
3.FASZERUJEMY ŁÓDECZKI I PIECZEMY:
Tak przygotowanym farszem obficie wypełniamy ziemniaczane łódeczki. Z wierzchu posypujemy parmezanem startym na tarce o grubych oczkach.
Faszerowane łódeczki ziemniaczane

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYDRĄŻAMY ZIEMNIAKI

Upieczone ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół. Miąższ ziemniaków delikatnie wyjmujemy za pomocą łyżki, by nie naruszyć skórki. Przekładamy do miski. W skórce możemy zostawić odrobinę miąższu.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Do miąższu ziemniaków dodajemy maślankę, sól, pieprz, drobno posiekany szczypiorek i koperek, czosnek starty na tarce o drobnych oczkach, ser cheddar starty na tarce o grubych oczkach i masło. Całość doprawiamy słodką papryką. Dodajemy ugotowany brokuł podzielony na niewielkie różyczki lub pokrojony w dużą kostkę. Mieszamy.

3

FASZERUJEMY ŁÓDECZKI I PIECZEMY

Tak przygotowanym farszem obficie wypełniamy ziemniaczane łódeczki. Z wierzchu posypujemy parmezanem startym na tarce o grubych oczkach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1268 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1268 kcal

🥑

Tłuszcz

96,9 g

🌾

Węglowodany

54,9 g

🥬

Błonnik

10 g

💪

Białko

47,5 g

Podobne przepisy