Pollo con pimiento (pieczony kurczak z papryką i warzywami) • przepis • składniki • przygotowanie
Soczysty kurczak z pieczonymi warzywami będzie doskonałym pomysłem na rodzinny obiad!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY KURCZAKA
Główki czosnku ostrożnie wyjmujemy z zewnętrznej skórki, uważając, aby ząbki pozostały razem. Kurczaka myjemy, osuszamy i napełniamy główkami czosnku. Olej, paprykę w proszku, sól i pieprz mieszamy i nacieramy nimi kurczaka od zewnątrz. Powtarzamy czynność z drugim kurczakiem. Kurczaki układamy piersiami do dołu obok siebie na blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30 minut.
PIECZEMY KURCZAKA
Cebulę kroimy w piórka. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w szerokie paski. Kurczaka obracamy. Cebulę i paprykę rozkładamy dookoła, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, skrapiamy sherry. Pieczemy przez kolejne 40-45 minut, polewając przy tym kilkakrotnie sosem z pieczenia i obracając warzywa.
DZIELIMY KURCZAKA NA CZĘŚCI
Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i na chwilę odstawiamy. Dzielimy na kawałki i podajemy z warzywami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7992,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
999 kcal
Tłuszcz
74,1 g
Węglowodany
13,3 g
Błonnik
3,3 g
Białko
64,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasztet z ryby z pieczarkami
Wyborny pasztet łączący w sobie wyrazisty smak pstrąga z delikatną pieczarkową nutą i mieszanką aromatycznych przypraw.

Kanapka z kurczakiem na ciepło
Najlepsza kanapka na zimny dzień? Taka na ciepło! Ta wg przepisu Kingi z aromatycznym pesto, pyszną wędzoną piersią kurczaka i ciągnącą się burratą to idealny pomysł na śniadanie lub przekąskę.

Pieczony kurczak z jabłkami i rodzynkami
Pomysł na rodzinny obiad? Delikatne mięso kurczaka z chrupiącą skórką, przyrządzone w towarzystwie jabłek i przypraw.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Przepis na włoską babkę Panettone
Wyjątkowa babka inspirowana kuchnią włoską, która potrzebuje wielu godzin, aby wyrosnąć, a następnie wystygnąć. Spróbuj przygotować ten niezwykle puszysty przysmak pełen bakalii!

Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki
Wykorzystaj dynię, by przygotować oryginalną, sycącą zapiekankę, która sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Z chipsami z pietruszki smakuje wyśmienicie!

Mazurek z masłem orzechowym
Mazurek to nieodłączny element polskiej tradycji cukierniczej, który chętnie wypiekany jest na Wielkanoc. Dziś tradycyjne mazurki przygotowuje się także w bardziej współczesny sposób, używając do tego niecodziennych dodatków takich jak masło orzechowe. Jak przygotować mazurek z jego udziałem? Poznaj nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pesto z pietruszki
Pesto z pietruszki to znakomita alternatywa dla tradycyjnego pesto z bazylii, która charakteryzuje się nieco mocniejszym i bardziej orzeźwiającym smakiem. Lekko pikantne pesto pietruszkowe może stać się idealnym dodatkiem do zup, sosów, a także dań głównych. Poznaj nasz sposób na pietruszkową pastę inspirowaną włoskim klasykiem!

Leniwe pierogi
Łatwy przepis na pyszne kluski leniwe z okrasą orzechową! Sprawdź przepis Pawła Małeckiego na słodkie kopytka!

Minipizze bezglutenowe
Przygotujesz je w ekspresowym tempie dzięki przepisowi Kingi! Wybierz ulubione dodatki i częstuj znajomych – będzie pysznie i bezglutenowo!