przepis-na-kobiete.pl

Omlet białkowy z łososiem • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na proteinowe śniadanie? Kinga pokaże Ci, jak przygotować szybki i łatwy omlet białkowy z łososiem wędzonym i świeżym szpinakiem. Wypróbuj!

Omlet białkowy z łososiem

Szukasz pomysłu na proteinowe śniadanie? Kinga pokaże Ci, jak przygotować szybki i łatwy omlet białkowy z łososiem wędzonym i świeżym szpinakiem. Wypróbuj!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 3 szt.
świeży koperek - 1 łyżeczka
masło - 1 łyżka
siemię lniane, całe - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
łosoś wędzony - 100 g
otręby owsiane - 3 łyżki
olej z pestek winogron - 1 łyżeczka
Szpinak Baby - 25 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ BIAŁKOWĄ:
Białka oddzielamy od żółtek (żółtek nie wykorzystujemy w tym przepisie). Do białek dodajemy otręby, siemię lniane i koperek. Całość blendujemy.
2.SMAŻYMY OMLET:
Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Ręcznikiem papierowym ściągamy nadmiar tłuszczu. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię, przykrywamy przykrywką.
3.DODAJEMY ŁOSOSIA I SZPINAK DO OMLETU:
Szpinak siekamy, posypujemy nim wierzch omletu. Oprószamy solą, pieprzem i odrobiną skórki otartej z cytryny. Omlet wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy plastry łososia, ścieramy odrobinę skórki z cytryny i skrapiamy rybę sokiem z cytryny.
Omlet białkowy z łososiem

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ BIAŁKOWĄ

Białka oddzielamy od żółtek (żółtek nie wykorzystujemy w tym przepisie). Do białek dodajemy otręby, siemię lniane i koperek. Całość blendujemy.

2

SMAŻYMY OMLET

Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Ręcznikiem papierowym ściągamy nadmiar tłuszczu. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię, przykrywamy przykrywką.

3

DODAJEMY ŁOSOSIA I SZPINAK DO OMLETU

Szpinak siekamy, posypujemy nim wierzch omletu. Oprószamy solą, pieprzem i odrobiną skórki otartej z cytryny. Omlet wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy plastry łososia, ścieramy odrobinę skórki z cytryny i skrapiamy rybę sokiem z cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

593,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

593,3 kcal

🥑

Tłuszcz

43,3 g

🌾

Węglowodany

20,3 g

🥬

Błonnik

42,8 g

💪

Białko

42,8 g

Podobne przepisy