przepis-na-kobiete.pl

Wielkopolskie ciasto brzdąc • przepis • składniki • przygotowanie

Wielkopolski klasyk, który królował na niejednych imieninach! Przywróć jego smak lub odkryj go po raz pierwszy – zapewniamy, że warto!

Wielkopolskie ciasto brzdąc

Wielkopolski klasyk, który królował na niejednych imieninach! Przywróć jego smak lub odkryj go po raz pierwszy – zapewniamy, że warto!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 200 g
jajko - 6 szt.
mąka ziemniaczana - 80 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
skórka z pomarańczy, tarta - 2 łyżki
mąka pszenna - 170 g
cukier puder - 2 łyżki
woda - 30 ml
żelatyna - 15 g
śmietana 30% - 1000 ml
malina - 70 g
mięta świeża - 2 g
masło - 1 łyżka
sok pomarańczowy - 100 ml
czekolada deserowa >70% kakao - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.UCIERAMY JAJKA Z CUKREM:
Białka oddzielamy od żółtek i przekładamy do misy robota. Ucieramy, stopniowo dodając cukier, do momentu uzyskania piany. Dodajemy żółtka. Ucieramy jeszcze przez ok. 1 minutę i wyłączamy robot.
2.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Dodajemy skórkę z pomarańczy. Mieszamy dokładnie. W drugiej misce łączymy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodajemy do masy i mieszamy do momentu połączenia składników. Dodajemy olej oraz wodę i mieszamy jeszcze chwilkę.
3.PIECZEMY BISZKOPT:
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Masę przelewamy do formy, dokładnie wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C na ok. 40-45 minut. Po upieczeniu odstawiamy biszkopt do wystygnięcia.
4.UBIJAMY ŚMIETANĘ:
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy za pomocą robota kuchennego.
5.ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W SOKU:
Czekolady łamiemy na kawałki. Sok przelewamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu. Kiedy sok zacznie się gotować, dodajemy żelatynę i cały czas mieszamy. Dodajemy czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia jej w soku.
6.ŁĄCZYMY ŚMIETANĘ Z CZEKOLADĄ:
Część ubitej śmietany dodajemy do czekolady i dokładnie mieszamy. Kiedy całość się upłynni, przelewamy czekoladową masę do pozostałej części śmietany i ponownie mieszamy.
7.PRZEKŁADAMY BISZKOPTY MUSEM:
Pierwszy biszkoptowy blat układamy na dnie formy do ciasta. Smarujemy obficie musem czekoladowym, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptowym blatem. Na wierzch ciasta wykładamy kolejną porcję musu i wyrównujemy go z wierzchu.
8.ROBIMY FALE NA CIEŚCIE:
Za pomocą grzebienia cukierniczego, grzebienia wyciętego z grubszej folii lub widelca robimy fale na musie czekoladowym. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 60 minut.
9.GOTUJEMY CZEKOLADĘ:
Sok zagotowujemy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę i masło. Mieszając, gotujemy do momentu połączenia składników.
10.POLEWAMY CZEKOLADĄ I OZDABIAMY CIASTO:
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Zdejmujemy rant formy.Z papieru do pieczenia robimy kornet (rożek), który napełniamy polewą. Zawijamy górę, odcinamy niewielki róg i okrągłymi ruchami polewamy ciasto. Na wierzchu układamy maliny oraz listki mięty.
Wielkopolskie ciasto brzdąc

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UCIERAMY JAJKA Z CUKREM

Białka oddzielamy od żółtek i przekładamy do misy robota. Ucieramy, stopniowo dodając cukier, do momentu uzyskania piany. Dodajemy żółtka. Ucieramy jeszcze przez ok. 1 minutę i wyłączamy robot.

2

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Dodajemy skórkę z pomarańczy. Mieszamy dokładnie. W drugiej misce łączymy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodajemy do masy i mieszamy do momentu połączenia składników. Dodajemy olej oraz wodę i mieszamy jeszcze chwilkę.

3

PIECZEMY BISZKOPT

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Masę przelewamy do formy, dokładnie wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C na ok. 40-45 minut. Po upieczeniu odstawiamy biszkopt do wystygnięcia.

4

UBIJAMY ŚMIETANĘ

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy za pomocą robota kuchennego.

5

ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W SOKU

Czekolady łamiemy na kawałki. Sok przelewamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu. Kiedy sok zacznie się gotować, dodajemy żelatynę i cały czas mieszamy. Dodajemy czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia jej w soku.

6

ŁĄCZYMY ŚMIETANĘ Z CZEKOLADĄ

Część ubitej śmietany dodajemy do czekolady i dokładnie mieszamy. Kiedy całość się upłynni, przelewamy czekoladową masę do pozostałej części śmietany i ponownie mieszamy.

7

PRZEKŁADAMY BISZKOPTY MUSEM

Pierwszy biszkoptowy blat układamy na dnie formy do ciasta. Smarujemy obficie musem czekoladowym, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptowym blatem. Na wierzch ciasta wykładamy kolejną porcję musu i wyrównujemy go z wierzchu.

8

ROBIMY FALE NA CIEŚCIE

Za pomocą grzebienia cukierniczego, grzebienia wyciętego z grubszej folii lub widelca robimy fale na musie czekoladowym. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 60 minut.

9

GOTUJEMY CZEKOLADĘ

Sok zagotowujemy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę i masło. Mieszając, gotujemy do momentu połączenia składników.

10

POLEWAMY CZEKOLADĄ I OZDABIAMY CIASTO

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Zdejmujemy rant formy.Z papieru do pieczenia robimy kornet (rożek), który napełniamy polewą. Zawijamy górę, odcinamy niewielki róg i okrągłymi ruchami polewamy ciasto. Na wierzchu układamy maliny oraz listki mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6072 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

379,5 kcal

🥑

Tłuszcz

22,3 g

🌾

Węglowodany

38,9 g

🥬

Błonnik

6,5 g

💪

Białko

6,5 g

Podobne przepisy

Wielkopolskie ciasto brzdąc - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl