przepis-na-kobiete.pl

Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki • przepis • składniki • przygotowanie

Danie nawiązujące do kuchni staropolskiej, w którym mocno korzenny smak łączy się z miodową słodyczą…

Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki

Danie nawiązujące do kuchni staropolskiej, w którym mocno korzenny smak łączy się z miodową słodyczą…

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

goździki - 10 szt.
cytryna - 1 szt.
cebula - 2 szt.
gruszka - 2 szt.
kurczak filety z piersi - 4 szt.
morele suszone - 6 szt.
ząbek czosnku - 0,5 szt.
cynamon - 1 łyżeczka
miód - 3 łyżki
olej słonecznikowy - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 50 ml
szynka szwarcwaldzka - 240 g
kurczak wątróbka - 200 g
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ, PATYCZKI:
do szaszłyków, papier do pieczenia, blachę do pieczenia.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
180°C (termoobieg).
3.MARYNATA DO MISKI:
wlewamy 2-3 łyżki miodu, dodajemy startą skórkę z 1 cytryny, sok z połowy cytryny, kilka listków posiekanej świeżej bazylii, 2 ząbki drobno posiekanego czosnku.
4.W MOŹDZIERZU ROZCIERAMY:
goździki i mielony cynamon, które następnie dodajemy do marynaty.
5.CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY OLIWĄ:
z oliwek i mieszamy.
6.SZASZŁYKI KAWAŁKI OCZYSZCZONEJ:
wątróbki obtaczamy w marynacie i przekładamy do czystej miski.
7.JEŚLI WĄTRÓBKI SĄ:
dużel, przekrawamy je na pół.
8.PIERSI KURCZAKA MYJEMY:
i osuszamy.
9.KAŻDĄ PIERŚ KURCZAKA:
kroimy na 3 duże kawałki, wkładamy do naczynia z marynatą i obtaczamy nią mięso.
10.KURCZAKA POZOSTAWIAMY NA:
20 minut w marynacie.
11.ODROBINĘ MARYNATY POZOSTAWIAMY:
do polania szaszłyków przed pieczeniem.
12.KAWAŁKI ZAMARYNOWANEGO KURCZAKA:
rozkładamy równo na desce (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia).
13.NA KAŻDY KAWAŁEK:
kurczaka kładziemy kawałek suszonej moreli i listek bazylii.
14.KAWAŁKI KURCZAKA RAZEM:
z morelą i bazylią zawijamy w plaster szynki szwarcwaldzkiej.
15.SZASZŁYKI FORMUJEMY TAK,:
żeby mięso było zwrócone w jedną stronę.
16.NA PATYCZEK NABIJAMY:
kawałek cebuli pokrojonej w cząstki, kawałek wątróbki i zawiniętego kurczaka.
17.POWTARZAMY CZYNNOŚĆ JESZCZE:
dwa razy, tak żeby na jednym patyczku znalazły się 3 kawałki cebuli, 3 kawałki wątróbki oraz 3 kawałki kurczaka.
18.SZASZŁYK ZAMYKAMY CZWARTYM:
kawałkiem cebuli.
19.PRZYGOTOWANE SZASZŁYKI OBSMAŻAMY:
krótko na patelni, z jednej i z drugiej strony na rozgrzanym oleju.
20.NASTĘPNIE UKŁADAMY JE:
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
21.POLEWAMY POZOSTAŁĄ CZĘŚCIĄ:
marynaty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 10 minut.
22.GRUSZKI W SKÓRKACH:
z wyciętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w cienkie plasterki układamy na dnie naczynia, polewamy odrobiną oliwy z oliwek, niewielką ilością soku z cytryny i posypujemy kilkoma listkami bazylii.
23.PO LEKKIM PRZESTYGNIĘCIU:
szaszłyki kładziemy na gruszki.
Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ, PATYCZKI

do szaszłyków, papier do pieczenia, blachę do pieczenia.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

180°C (termoobieg).

3

MARYNATA DO MISKI

wlewamy 2-3 łyżki miodu, dodajemy startą skórkę z 1 cytryny, sok z połowy cytryny, kilka listków posiekanej świeżej bazylii, 2 ząbki drobno posiekanego czosnku.

4

W MOŹDZIERZU ROZCIERAMY

goździki i mielony cynamon, które następnie dodajemy do marynaty.

5

CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY OLIWĄ

z oliwek i mieszamy.

6

SZASZŁYKI KAWAŁKI OCZYSZCZONEJ

wątróbki obtaczamy w marynacie i przekładamy do czystej miski.

7

JEŚLI WĄTRÓBKI SĄ

dużel, przekrawamy je na pół.

8

PIERSI KURCZAKA MYJEMY

i osuszamy.

9

KAŻDĄ PIERŚ KURCZAKA

kroimy na 3 duże kawałki, wkładamy do naczynia z marynatą i obtaczamy nią mięso.

10

KURCZAKA POZOSTAWIAMY NA

20 minut w marynacie.

11

ODROBINĘ MARYNATY POZOSTAWIAMY

do polania szaszłyków przed pieczeniem.

12

KAWAŁKI ZAMARYNOWANEGO KURCZAKA

rozkładamy równo na desce (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia).

13

NA KAŻDY KAWAŁEK

kurczaka kładziemy kawałek suszonej moreli i listek bazylii.

14

KAWAŁKI KURCZAKA RAZEM

z morelą i bazylią zawijamy w plaster szynki szwarcwaldzkiej.

15

SZASZŁYKI FORMUJEMY TAK,

żeby mięso było zwrócone w jedną stronę.

16

NA PATYCZEK NABIJAMY

kawałek cebuli pokrojonej w cząstki, kawałek wątróbki i zawiniętego kurczaka.

17

POWTARZAMY CZYNNOŚĆ JESZCZE

dwa razy, tak żeby na jednym patyczku znalazły się 3 kawałki cebuli, 3 kawałki wątróbki oraz 3 kawałki kurczaka.

18

SZASZŁYK ZAMYKAMY CZWARTYM

kawałkiem cebuli.

19

PRZYGOTOWANE SZASZŁYKI OBSMAŻAMY

krótko na patelni, z jednej i z drugiej strony na rozgrzanym oleju.

20

NASTĘPNIE UKŁADAMY JE

na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

21

POLEWAMY POZOSTAŁĄ CZĘŚCIĄ

marynaty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 10 minut.

22

GRUSZKI W SKÓRKACH

z wyciętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w cienkie plasterki układamy na dnie naczynia, polewamy odrobiną oliwy z oliwek, niewielką ilością soku z cytryny i posypujemy kilkoma listkami bazylii.

23

PO LEKKIM PRZESTYGNIĘCIU

szaszłyki kładziemy na gruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3448,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

862,0 kcal

🥑

Tłuszcz

42,5 g

🌾

Węglowodany

55,8 g

🥬

Błonnik

68,5 g

💪

Białko

68,5 g

Podobne przepisy