przepis-na-kobiete.pl

Kalafiorowa zupa krem • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa na dziś? Krem z kalafiora! Przygotujesz go w prosty sposób i to zaledwie w 30 minut!

Kalafiorowa zupa krem

Zupa na dziś? Krem z kalafiora! Przygotujesz go w prosty sposób i to zaledwie w 30 minut!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 700 ml
gałka muszkatołowa mielona - 3 g
masło - 4 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryka mielona słodka - 1 szczypta
pieprz kolorowy - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 5 łyżek
ząbek czosnku - 3 szt.
zupa kalafiorowa z koperkiem Freshona - 450 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY I BLENDUJEMY ZUPĘ:
Zupę kalafiorową i posiekany czosnek zalewamy w garnku bulionem. Gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy na gładką, jednolitą masę.
2.ZAPRAWIAMY I DOPRAWIAMY ZUPĘ:
Masło i śmietanę mieszamy w misce z odrobiną zupy. Dodajemy stopniowo do garnka, cały czas mieszając. Całość doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Gotujemy jeszcze przez 10 minut.
3.PODAJEMY ZUPĘ:
Gotową zupę przelewamy do misek, polewamy odrobiną oliwy i posypujemy pieprzem i płatkami chili.
Kalafiorowa zupa krem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY I BLENDUJEMY ZUPĘ

Zupę kalafiorową i posiekany czosnek zalewamy w garnku bulionem. Gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy na gładką, jednolitą masę.

2

ZAPRAWIAMY I DOPRAWIAMY ZUPĘ

Masło i śmietanę mieszamy w misce z odrobiną zupy. Dodajemy stopniowo do garnka, cały czas mieszając. Całość doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Gotujemy jeszcze przez 10 minut.

3

PODAJEMY ZUPĘ

Gotową zupę przelewamy do misek, polewamy odrobiną oliwy i posypujemy pieprzem i płatkami chili.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

827,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

206,8 kcal

🥑

Tłuszcz

16,6 g

🌾

Węglowodany

9,7 g

🥬

Błonnik

3 g

💪

Białko

3 g

Podobne przepisy