Lody śliwkowo-orzechowe z miodem • przepis • składniki • przygotowanie
Oryginalny smak lodów stworzonych z połączenia kompotu śliwkowego z wyczuwalną nutą miodu oraz orzechów włoskich.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚLIWKI MYJEMY, PESTKI
wyjmujemy, miąższ kroimy w plasterki.
ZAGOTOWUJEMY Z SOKIEM
jabłkowym i 25 g miodu.
GOTUJEMY NA MAŁYM
ogniu ok. 10 MINUT, AŻ: będą miękkie. STUDZIMY.
ORZECHY WŁOSKIE LEKKO
podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, studzimy, a następnie grubo siekamy.
ŚMIETANĘ ZAGOTOWUJEMY.
ŻÓŁTKO, POZOSTAŁY MIÓD
i cukier ubijamy na krem.
DOLEWAMY POWOLI GORĄCĄ
śmietanę, mieszając.
MISKĘ UMIESZCZAMY W
gorącej kąpieli wodnej i ubijamy ok. 7 MINUT, AŻ: masa lekko zgęstnieje.
WYJMUJEMY Z KĄPIELI
wodnej i nieco studzimy, od czasu do czasu mieszając.
DODAJEMY ORZECHY WŁOSKIE
i mieszamy, masę w prostokątnej misce wkładamy na 1 godzinę do zamrażarki.
MIESZAMY RAZ, POLEWAMY
kompotem ze śliwek i krótko mieszamy warstwy widelcem.
LODY POZOSTAWIAMY W
zamrażarce co najmniej na 6-8 godzin lub na całą noc.
PRZED PODANIEM LODY
wyjmujemy z foremki i kroimy na kawałki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1707,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
341,5 kcal
Tłuszcz
18,6 g
Węglowodany
44,4 g
Błonnik
4,5 g
Białko
4,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Stek z polędwicy wołowej z chimichurri
Pomysł na sycący mięsny obiad prosto z grilla – połączenie kuszącej polędwicy wołowej z aromatyczną mieszanką ziół.

Kanapkowe szaszłyki
Ciekawe pomysły na kanapki to często wyzwanie. Baw się formą i pysznymi, świeżymi składnikami! Przygotuj kanapkowe szaszłyki i skończ z nudnymi drugimi śniadaniami.

Focaccia z airfryera
Focaccia z airfryera to chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku pieczywo we włoskim stylu, które zachwyci każdego, kto go spróbuje.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent
Połączenie żurawin, mandarynek, jabłek i aromatycznych przypraw tworzy słodko-kwaśną konfiturę, która idealnie nadaje się do smarowania kanapek lub jako dodatek do mięs czy ciepłych napojów. To świetny pomysł na świąteczny prezent dla najbliższych!

Plastry smażonego schabu z chorizo i oliwkami z zapiekanką z kalarepy
W tym daniu kiełbasa chorizo spotka się z polską kalarepą oraz schabem. Przekonaj się, co z tego wyniknie.

Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami
Połączenie polskiej tradycji z włoskim smakiem – wypróbuj przepis Okrasy na kotlety z serem pleśniowym, szpinakiem i suszonymi pomidorami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jambalaya z kabanosami
Spróbuj jambalayi w podkręconej wersji, z kabanosami! Inspirowana daniem z Nowego Orleanu, zachwyca kompozycją przypraw i dodatków w postaci kurczaka, krewetek w maśle oraz natki pietruszki.

Zupa krem z kalafiora z wędzonym twarogiem
Aksamitna, delikatna, z zaskakującym dodatkiem, który nadaje jej wykwintny charakter – zupa krem z kalafiora według przepisu Karola zachwyci każdego. Spróbuj!

Tarta z morelami i kremem lawendowym
Zobacz, jak łatwo przygotować słodką tartę z morelami. To doskonały deser na zakończenie każdego dnia.