przepis-na-kobiete.pl

Jajka po grecku • przepis • składniki • przygotowanie

Znacie pewnie jajka po turecku, a dzisiaj czas na ich grecką odsłonę! Dodatek sera feta, oliwy i oregano wniesie ich smak na zupełnie nowy poziom. Przygotuj je w domu i ciesz się pysznym śniadaniem!

Jajka po grecku

Znacie pewnie jajka po turecku, a dzisiaj czas na ich grecką odsłonę! Dodatek sera feta, oliwy i oregano wniesie ich smak na zupełnie nowy poziom. Przygotuj je w domu i ciesz się pysznym śniadaniem!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jogurt grecki - 300 g
ser feta - 100 g
czosnek główka - 1 ząbek
cytryna - 1 szt.
jajko - 4 szt.
ocet - 0,5 szkl
sól - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 80 ml
oregano suszone - 1 łyżeczka
chili płatki - 0,5 łyżeczki
oliwki czarne - 8 szt.
natka pietruszki - 2 łyżki
świeży koperek - 2 łyżki
szczypiorek - 2 łyżki
chlebek pita - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS JOGURTOWY:
Do malaksera wkładamy jogurt grecki, ser feta i czosnek i ścieramy skórkę z cytryny. Całość blendujemy, aż powstanie gładka masa, i przekładamy do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników.
2.GOTUJEMY JAJKA:
W garnku gotujemy wodę. Następnie dodajemy do niej ocet i sól. Jajko wbijamy do miseczki. W gotującej się wodzie robimy za pomocą łyżki wirek, w który wlewamy jajko. Gotujemy je przez ok. 3 minuty i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy. Kolejne jajka przygotowujemy tak samo.
3.PODGRZEWAMY OLIWĘ Z PRZYPRAWAMI:
Na niewielkim ogniu podgrzewamy oliwę i dodajemy do niej oregano i płatki chili. Całość smażymy przez ok. 2-3 minuty, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
4.PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Oliwki kroimy w plasterki. Zioła siekamy, a pity kroimy na ćwiartki.
5.PODAJEMY JAJKA PO GRECKU:
Na głębokie talerze nakładamy sos jogurtowy. Na sosie układamy plasterki oliwek i po dwa jajka. Porcje polewamy oliwą z przyprawami i oprószamy świeżymi ziołami. Jajka podajemy z pokrojonymi na nana  ćwiartki pitami.
Jajka po grecku

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS JOGURTOWY

Do malaksera wkładamy jogurt grecki, ser feta i czosnek i ścieramy skórkę z cytryny. Całość blendujemy, aż powstanie gładka masa, i przekładamy do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników.

2

GOTUJEMY JAJKA

W garnku gotujemy wodę. Następnie dodajemy do niej ocet i sól. Jajko wbijamy do miseczki. W gotującej się wodzie robimy za pomocą łyżki wirek, w który wlewamy jajko. Gotujemy je przez ok. 3 minuty i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy. Kolejne jajka przygotowujemy tak samo.

3

PODGRZEWAMY OLIWĘ Z PRZYPRAWAMI

Na niewielkim ogniu podgrzewamy oliwę i dodajemy do niej oregano i płatki chili. Całość smażymy przez ok. 2-3 minuty, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.

4

PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Oliwki kroimy w plasterki. Zioła siekamy, a pity kroimy na ćwiartki.

5

PODAJEMY JAJKA PO GRECKU

Na głębokie talerze nakładamy sos jogurtowy. Na sosie układamy plasterki oliwek i po dwa jajka. Porcje polewamy oliwą z przyprawami i oprószamy świeżymi ziołami. Jajka podajemy z pokrojonymi na nana  ćwiartki pitami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1641,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

820,6 kcal

🥑

Tłuszcz

53 g

🌾

Węglowodany

46,3 g

🥬

Błonnik

6,1 g

💪

Białko

42,1 g

Podobne przepisy