przepis-na-kobiete.pl

Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym • przepis • składniki • przygotowanie

Proste i smaczne danie z makaronu, mięsa, warzyw oraz sera. Ta zapiekanka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym

Proste i smaczne danie z makaronu, mięsa, warzyw oraz sera. Ta zapiekanka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
cukier - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
kalafior - 1 szt.
masło - 1 łyżka
olej słonecznikowy - 2 łyżki
oregano suszone - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
mięso mielone wieprzowe - 500 g
pomidory krojone z puszki - 400 g
makaron farfalle - 200 g
ser ementaler - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE DUŻĄ ILOŚĆ:
lekko osolonej wody zagotowujemy w dużym garnku.
2.PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO:
temperatury 180°C.
3.KALAFIOR OCZYSZCZAMY, USUWAMY:
zielone liście, dzielimy na możliwie równe różyczki o wielkości ok. 5 CM. MYJEMY I OSĄCZAMY: z wody. CEBULĘ OBIERAMY I: siekamy.
4.MAKARON WKŁADAMY DO:
wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 4 minuty.
5.NASTĘPNIE DODAJEMY KALAFIOR:
i gotujemy przez kolejne 7 minut.
6.OLEJ PODGRZEWAMY NA:
dużej, powlekanej patelni.
7.MIĘSO SMAŻYMY PRZEZ:
3 minuty, cały czas mieszając, aż się przyrumieni.
8.DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM:
i oregano.
9.DODAJEMY CEBULĘ, SMAŻYMY:
wszystko razem przez 2 minuty.
10.DODAJEMY POMIDORY RAZEM:
z sosem, dusimy przez 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając.
11.MAKARON I KALAFIOR:
odlewamy i dobrze osączamy na sicie.
12.POŁOWĘ WKŁADAMY DO:
żaroodpornej formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem.
13.SOS DOPRAWIAMY SOLĄ,:
pieprzem i cukrem, przekładamy do formy.
14.PRZYKRYWAMY POZOSTAŁYM MAKARONEM:
i kalafiorem, posypujemy serem.
15.PIECZEMY W NAGRZANYM:
piekarniku przez 30-40 minut na środkowym poziomie na złotożółty kolor.
Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym

Czas przygotowania

65 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE DUŻĄ ILOŚĆ

lekko osolonej wody zagotowujemy w dużym garnku.

2

PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO

temperatury 180°C.

3

KALAFIOR OCZYSZCZAMY, USUWAMY

zielone liście, dzielimy na możliwie równe różyczki o wielkości ok. 5 CM. MYJEMY I OSĄCZAMY: z wody. CEBULĘ OBIERAMY I: siekamy.

4

MAKARON WKŁADAMY DO

wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 4 minuty.

5

NASTĘPNIE DODAJEMY KALAFIOR

i gotujemy przez kolejne 7 minut.

6

OLEJ PODGRZEWAMY NA

dużej, powlekanej patelni.

7

MIĘSO SMAŻYMY PRZEZ

3 minuty, cały czas mieszając, aż się przyrumieni.

8

DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM

i oregano.

9

DODAJEMY CEBULĘ, SMAŻYMY

wszystko razem przez 2 minuty.

10

DODAJEMY POMIDORY RAZEM

z sosem, dusimy przez 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając.

11

MAKARON I KALAFIOR

odlewamy i dobrze osączamy na sicie.

12

POŁOWĘ WKŁADAMY DO

żaroodpornej formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem.

13

SOS DOPRAWIAMY SOLĄ,

pieprzem i cukrem, przekładamy do formy.

14

PRZYKRYWAMY POZOSTAŁYM MAKARONEM

i kalafiorem, posypujemy serem.

15

PIECZEMY W NAGRZANYM

piekarniku przez 30-40 minut na środkowym poziomie na złotożółty kolor.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3139,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

523,3 kcal

🥑

Tłuszcz

27,2 g

🌾

Węglowodany

39,2 g

🥬

Błonnik

33 g

💪

Białko

33 g

Podobne przepisy

Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl