przepis-na-kobiete.pl

Sałatka z mixem sałat, owocami i francuskim serem • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczna, świeża, pełna ziół i różnorodnych smaków – sałatka z serem pavé, owocami i sosem na bazie octu balsamicznego sprawi, że zakochasz się w kuchni francuskiej! Wypróbuj przepis Karola!

Sałatka z mixem sałat, owocami i francuskim serem

Aromatyczna, świeża, pełna ziół i różnorodnych smaków – sałatka z serem pavé, owocami i sosem na bazie octu balsamicznego sprawi, że zakochasz się w kuchni francuskiej! Wypróbuj przepis Karola!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

borówki - 125 g
gruszka - 1 szt.
świeży koperek - 1 szczypta
malina - 100 g
mix sałat - 160 g
ser pavé - 200 g
szczypiorek - 0,5 pęczka
bazylia świeża - 10 liści
miód - 1 łyżka
musztarda dijon - 1 łyżka
ocet balsamiczny - 50 ml
oliwa z oliwek - 50 ml
pistacje - 100 g
truskawka - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KARMELIZUJEMY GRUSZKĘ W MIODZIE:
Gruszkę ze skórką kroimy w ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, a każdą ćwiartkę przekrawamy na pół.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Musztardę, miód, pistacje i truskawki pokrojone na mniejsze cząstki łączymy w wysokim naczyniu. Dodajemy ocet balsamiczny i blendujemy składniki na jednolity sos.
3.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Na duży talerz wykładamy mix sałat i układamy na nim: porwane liście kopru włoskiego, szczypiorek i listki bazylii. Sałatkę dekorujemy umytymi owocami: połówkami truskawek, malinami i borówkami.
Sałatka z mixem sałat, owocami i francuskim serem

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KARMELIZUJEMY GRUSZKĘ W MIODZIE

Gruszkę ze skórką kroimy w ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, a każdą ćwiartkę przekrawamy na pół.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Musztardę, miód, pistacje i truskawki pokrojone na mniejsze cząstki łączymy w wysokim naczyniu. Dodajemy ocet balsamiczny i blendujemy składniki na jednolity sos.

3

PODAJEMY SAŁATKĘ

Na duży talerz wykładamy mix sałat i układamy na nim: porwane liście kopru włoskiego, szczypiorek i listki bazylii. Sałatkę dekorujemy umytymi owocami: połówkami truskawek, malinami i borówkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1878 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

939 kcal

🥑

Tłuszcz

62,8 g

🌾

Węglowodany

73,7 g

🥬

Błonnik

30,4 g

💪

Białko

30,4 g

Podobne przepisy