Makaron z łososiem • przepis • składniki • przygotowanie
Makaron z łososiem to różnorodność smaków, tekstur i składników. Stwórz lekkie danie z nutą orientu według pomysłu Darii!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY I PIECZEMY ŁOSOSIA
Imbir ścieramy na tarce i łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Filet z łososia, pozbawiony skóry, smarujemy marynatą i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy ok. 15 minut pod przykryciem.
KARMELIZUJEMY PORA
Białą część pora kroimy w paseczki. W garnku na małym ogniu podgrzewamy cukier, aż powstanie karmel. Mieszamy, uważając, by cukier się nie spalił. Dodajemy pora i karmelizujemy, aż stanie się miękki.
ZALEWAMY MAKARON
Makaron zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na ok. 5 minut. Następnie odcedzamy i kroimy nożem na mniejsze kawałki.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI MAKARONU
Krewetki obieramy z pancerzyków i dokładnie oczyszczamy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek i chili w plastry, marchew i paprykę w słupki, pieczarki w grube plastry. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, czosnek i chili. Dodajemy krewetki i smażymy, aż zrobią się różowe. Dodajemy resztę warzyw i mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3774,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
754,9 kcal
Tłuszcz
32,4 g
Węglowodany
64,2 g
Błonnik
51,4 g
Białko
51,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa krem z kawałkami kurczaka
Łatwa w przygotowaniu zupa krem z kawałkami ugotowanego kurczaka. Pycha!

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
Przysmak, w którym aż roi się od migdałów. Słodki, pełen chrupiących orzechów, pachnący cytrusami… po prostu pyszny!

Stek ze strusia z karmelizowaną cebulą
Poznaj przepis Darii na steki ze strusia w sosie sojowym z dodatkiem karmelizowanej cebuli.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Deser gruszkowo-malinowy
Przygotuj deser doskonały na upały – z orzeźwiającą owocową galaretką i musem gruszkowym!

Chrupiące paluchy z sosem czekoladowym
Szybka i łatwa w wykonaniu przekąska na imprezę – chrupiące paluchy z czekoladą!

Bezglutenowe pyzy ze śliwkami
W zależności od regionu Polski – pyzy lub pampuchy! Bezglutenowe, na mące gryczanej z pysznym sosem śliwkowym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
Marynowane mięso, biała kiełbasa, wędzony boczek... To będzie ciekawe i (tak, tak!) pochodzące z Francji danie.

Baklawa grecka
Bardzo słodkie ciasto wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Tradycyjny grecki smak, który jest w zasięgu Twojej ręki!

Piernik staropolski
Paweł Małecki zdradza swój przepis na piernik staropolski – ze smażonymi powidłami i polewą czekoladową!