przepis-na-kobiete.pl

Makaron z łososiem • przepis • składniki • przygotowanie

Makaron z łososiem to różnorodność smaków, tekstur i składników. Stwórz lekkie danie z nutą orientu według pomysłu Darii!

Makaron z łososiem

Makaron z łososiem to różnorodność smaków, tekstur i składników. Stwórz lekkie danie z nutą orientu według pomysłu Darii!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

łosoś filet, bez skóry - 800 g
miód - 4 łyżeczki
ocet balsamiczny - 4 łyżeczki
ocet ryżowy - 4 łyżeczki
sok z limonki - 40 ml
imbir świeży - 4 g
por - 1 szt.
cebula - 1 szt.
cukier trzcinowy - 2 łyżki
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
ząbek czosnku - 2 szt.
kolendra świeża - 25 g
krewetki - 500 g
makaron sojowy - 200 g
marchew - 1 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
olej sezamowy - 2 łyżki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pieczarka - 200 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 50 ml
orzechy arachidowe - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 24 g
papryka żółta - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY I PIECZEMY ŁOSOSIA:
Imbir ścieramy na tarce i łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Filet z łososia, pozbawiony skóry, smarujemy marynatą i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy ok. 15 minut pod przykryciem.
2.KARMELIZUJEMY PORA:
Białą część pora kroimy w paseczki. W garnku na małym ogniu podgrzewamy cukier, aż powstanie karmel. Mieszamy, uważając, by cukier się nie spalił. Dodajemy pora i karmelizujemy, aż stanie się miękki.
3.ZALEWAMY MAKARON:
Makaron zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na ok. 5 minut. Następnie odcedzamy i kroimy nożem na mniejsze kawałki.
4.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI MAKARONU:
Krewetki obieramy z pancerzyków i dokładnie oczyszczamy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek i chili w plastry, marchew i paprykę w słupki, pieczarki w grube plastry. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, czosnek i chili. Dodajemy krewetki i smażymy, aż zrobią się różowe. Dodajemy resztę warzyw i mieszamy.
Makaron z łososiem

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY I PIECZEMY ŁOSOSIA

Imbir ścieramy na tarce i łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Filet z łososia, pozbawiony skóry, smarujemy marynatą i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy ok. 15 minut pod przykryciem.

2

KARMELIZUJEMY PORA

Białą część pora kroimy w paseczki. W garnku na małym ogniu podgrzewamy cukier, aż powstanie karmel. Mieszamy, uważając, by cukier się nie spalił. Dodajemy pora i karmelizujemy, aż stanie się miękki.

3

ZALEWAMY MAKARON

Makaron zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na ok. 5 minut. Następnie odcedzamy i kroimy nożem na mniejsze kawałki.

4

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI MAKARONU

Krewetki obieramy z pancerzyków i dokładnie oczyszczamy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek i chili w plastry, marchew i paprykę w słupki, pieczarki w grube plastry. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, czosnek i chili. Dodajemy krewetki i smażymy, aż zrobią się różowe. Dodajemy resztę warzyw i mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3774,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

754,9 kcal

🥑

Tłuszcz

32,4 g

🌾

Węglowodany

64,2 g

🥬

Błonnik

51,4 g

💪

Białko

51,4 g

Podobne przepisy