przepis-na-kobiete.pl

Makaron ryżowy z krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na danie w stylu azjatyckim? Wypróbuj połączenie makaronu ryżowego z krewetkami i aromatycznym sosem według przepisu Karola! To jest pyszne!

Makaron ryżowy z krewetkami

Szukasz pomysłu na danie w stylu azjatyckim? Wypróbuj połączenie makaronu ryżowego z krewetkami i aromatycznym sosem według przepisu Karola! To jest pyszne!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 2 szt.
cukinia - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
kiełki fasoli mung - 50 g
kolendra świeża - 25 g
limonka - 2 szt.
makaron ryżowy - 40 g
mleczko kokosowe - 92 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
orzechy ziemne niesolone - 30 g
sos rybny - 1 łyżka
sos sojowy - 1 łyżka
krewetki - 150 g
papryczka chili czerwona - 5 g
imbir świeży - 1 łyżeczka
woda - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY KREWETKI:
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju słonecznikowego. Krewetki obieramy i przesmażamy po 30 sekund z każdej strony. Zdejmujemy z patelni.
2.SMAŻYMY CUKINIĘ, CEBULĘ I CZOSNEK:
Na tej samej patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę 2 x 2 cm cukinię, pokrojoną w kostkę dymkę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażone warzywa zdejmujemy z patelni.
3.DOPRAWIAMY MLECZKO KOKOSOWE:
Na patelnię wlewamy mleczko kokosowe, a następnie dodajemy wodę, posiekany imbir oraz otartą skórkę i sok z jednej limonki Dolewamy sos rybny i sojowy. Gotujemy, aż sos delikatnie zgęstnieje.
4.ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
Do gotowego sosu dodajemy wcześniej ugotowany makaron, podsmażone warzywa i krewetki. Dodajemy posiekaną kolendrę, posiekane orzeszki ziemne oraz posiekane chili. Na koniec całość doprawiamy raz jeszcze sokiem z limonki i dodajemy kiełki fasoli.
Makaron ryżowy z krewetkami

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY KREWETKI

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju słonecznikowego. Krewetki obieramy i przesmażamy po 30 sekund z każdej strony. Zdejmujemy z patelni.

2

SMAŻYMY CUKINIĘ, CEBULĘ I CZOSNEK

Na tej samej patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę 2 x 2 cm cukinię, pokrojoną w kostkę dymkę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażone warzywa zdejmujemy z patelni.

3

DOPRAWIAMY MLECZKO KOKOSOWE

Na patelnię wlewamy mleczko kokosowe, a następnie dodajemy wodę, posiekany imbir oraz otartą skórkę i sok z jednej limonki Dolewamy sos rybny i sojowy. Gotujemy, aż sos delikatnie zgęstnieje.

4

ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Do gotowego sosu dodajemy wcześniej ugotowany makaron, podsmażone warzywa i krewetki. Dodajemy posiekaną kolendrę, posiekane orzeszki ziemne oraz posiekane chili. Na koniec całość doprawiamy raz jeszcze sokiem z limonki i dodajemy kiełki fasoli.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

905,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

452,6 kcal

🥑

Tłuszcz

25,9 g

🌾

Węglowodany

39,4 g

🥬

Błonnik

19,8 g

💪

Białko

19,8 g

Podobne przepisy