Bowl z wołowiną w stylu japońskim • przepis • składniki • przygotowanie
Jeśli kochasz kuchnię inspirowaną Azją, ten bowl z wołowiną najpewniej idealnie trafi w Twój gust! Sprawdź, jak prosto można przygotować aromatyczne danie w stylu japońskim.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Kapustę pak choi przekrawamy wzdłuż na pół. Papryczkę chili kroimy w cienkie krążki. Nasiona sezamu prażymy na suchej patelni, aż nabiorą złotobrązowego koloru, studzimy i mieszamy z wcześniej ugotowanym ryżem.
SMAŻYMY WOŁOWINĘ
Cebulę, czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy na nim mięso z cebulą przez ok. 3 minuty, dość energicznie mieszając. W tym czasie w misce mieszamy cukier, papryczkę chili, sos sojowy, imbir i czosnek. Mięso zalewamy ok. 2-3 łyżkami przygotowanego sosu, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple.
SMAŻYMY KAPUSTĘ PAK CHOI
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i krótko smażymy pak choi.
PODAJEMY BOWL
Jajka smażymy na 1 łyżce oleju tak, aby białko było dość dobrze przysmażone, ale żółtko nadal płynne po rozcięciu. Do misek przekładamy ryż wymieszany z sezamem, mięso, kapustę pak choi i jajka. Danie podajemy z pozostałym sosem sojowym z dodatkami i oprószone sezamem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2028,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1014,4 kcal
Tłuszcz
45 g
Węglowodany
92,7 g
Błonnik
5,9 g
Białko
59,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pastrami z warzywami
Duże kawałki pastrami, pysznych ziemniaków, cudownej fasolki edamame i innych doskonale komponujących się ze sobą składników to przepyszne danie w stylu amerykańskim. Poznaj je bliżej i zachwyć się jego smakiem.

Chrupiące edamame z airfryera
Słone, aromatyczne, z lekką nutą umami – pieczone edamame w marynacie z miso i czosnku to idealny sposób na szybką przekąskę.

Katsudon
Daleki Wschód nie jest wcale tak odległy. Spróbuj przepisu na katsudon i odkryj orientalne smaki w swojej kuchni.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański gulasz z ciecierzycą
Ilu kucharzy, tyle gulaszów! A ten jest wyjątkowy, bo w 100% roślinny. Poznaj recepturę Kingi i przygotuj wegański gulasz z dynią i ciecierzycą – idealny na jesień!

Pstrąg wędzony na sianie
Rozsmakuj się w soczystym i delikatnym pstrągu wędzonym na sianie, podanym w towarzystwie aromatycznego sosu z podsmażonych warzyw.

Łupacz z salsą pomidorową
Smaczna ryba podana w towarzystwie warzyw. Wypróbuj przepis na łupacza z salsą pomidorową!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Polędwiczki wieprzowe barbeque z sałatką z fasoli
Soczyste mięso, chrupiący boczek i aromatyczny, pikantny sos. Wyborna kompozycja dla miłośników wyrazistego smaku!

Torciki bezowe z miętą i malinami
Beza dla początkujących? Najlepiej w mniejszym rozmiarze! Przygotuj minitorciki bezowe z kremem miętowym i malinami!

Babka pistacjowa
Ta puszysta babka pistacjowa z delikatną polewą zasługuje na miano królowej każdego wielkanocnego stołu!