przepis-na-kobiete.pl

Zielona sałatka z brokułem • przepis • składniki • przygotowanie

Tak zielono na talerzu, że aż chce się chrupać! Sałatka z brokułem to doskonały pomysł na sycące drugie śniadanie lub obiad. Spróbuj koniecznie!

Zielona sałatka z brokułem

Tak zielono na talerzu, że aż chce się chrupać! Sałatka z brokułem to doskonały pomysł na sycące drugie śniadanie lub obiad. Spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brokuł - 1 szt.
cebula dymka - 1 szt.
Fasola edamame, mrożona - 450 g
por - 0,5 szt.
ogórek gruntowy - 1 szt.
awokado - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
jogurt roślinny - 200 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sos sojowy - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
nasiona słonecznika - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY I HARTUJEMY BROKUŁ:
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie i przekładamy do miski z lodowatą wodą. Po hartowaniu ponownie odcedzamy i przekładamy różyczki brokułu do miseczek.
2.KROIMY WARZYWA:
Por kroimy w talarki, ogórek obieramy i kroimy w kostkę, a cebulę dymkę drobno siekamy. Wszystkie składniki układamy w miseczkach partiami obok różyczek brokułu.
3.GOTUJEMY FASOLĘ EDAMAME:
Strąki fasoli edamame gotujemy ok. 5 minut we wrzącej wodzie, a następnie przelewamy zimną wodą. Z ugotowanych strąków wyłuskujemy fasolki i układamy je w misce obok pozostałych warzyw.
4.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół wokół pestki. Pestkę ostrożnie wyjmujemy, a miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy pozostałe składniki dressingu: jogurt, czosnek, sos sojowy, sól i pieprz. Całość dokładnie miksujemy na gładki, jednolity sos.
5.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Dressing przelewamy do kokilek i podajemy obok sałatki. Tuż przed podaniem polewamy warzywa dressingiem, a sałatkę posypujemy nasionami słonecznika. Całość dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
Zielona sałatka z brokułem

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY I HARTUJEMY BROKUŁ

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie i przekładamy do miski z lodowatą wodą. Po hartowaniu ponownie odcedzamy i przekładamy różyczki brokułu do miseczek.

2

KROIMY WARZYWA

Por kroimy w talarki, ogórek obieramy i kroimy w kostkę, a cebulę dymkę drobno siekamy. Wszystkie składniki układamy w miseczkach partiami obok różyczek brokułu.

3

GOTUJEMY FASOLĘ EDAMAME

Strąki fasoli edamame gotujemy ok. 5 minut we wrzącej wodzie, a następnie przelewamy zimną wodą. Z ugotowanych strąków wyłuskujemy fasolki i układamy je w misce obok pozostałych warzyw.

4

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół wokół pestki. Pestkę ostrożnie wyjmujemy, a miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy pozostałe składniki dressingu: jogurt, czosnek, sos sojowy, sól i pieprz. Całość dokładnie miksujemy na gładki, jednolity sos.

5

PODAJEMY SAŁATKĘ

Dressing przelewamy do kokilek i podajemy obok sałatki. Tuż przed podaniem polewamy warzywa dressingiem, a sałatkę posypujemy nasionami słonecznika. Całość dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2737,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

684,4 kcal

🥑

Tłuszcz

46,8 g

🌾

Węglowodany

41,5 g

🥬

Błonnik

13 g

💪

Białko

32,4 g

Podobne przepisy