przepis-na-kobiete.pl

Japońskie placki warzywne - okonomiyaki • przepis • składniki • przygotowanie

Przemyć do swojej kuchni trochę Japonii i przygotuj warzywne placuszki z dodatkiem chili i jogurtowym sosem!

Japońskie placki warzywne - okonomiyaki

Przemyć do swojej kuchni trochę Japonii i przygotuj warzywne placuszki z dodatkiem chili i jogurtowym sosem!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kapusta biała - 100 g
imbir świeży - 1 szt.
jajko - 4 szt.
marchew - 1 szt.
olej - 1 łyżka
seler - 50 g
sos sojowy - 1 łyżka
mąka pszenna - 80 g
cebula dymka - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
sezam biały - 4 łyżeczki
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jogurt grecki - 300 g
rukola - 20 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ:
Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę, sos sojowy i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
2.KROIMY WARZYWA:
Kapustę drobno szatkujemy. Marchew i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dymkę siekamy. Dodajemy warzywa do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.
3.SMAŻYMY PLACUSZKI:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Nakładamy łyżką na patelnię porcję masy i formujemy placuszki. Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Jogurt grecki przekładamy do miski. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, wyciśnięty z niej sok i posiekaną drobno rukolę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Japońskie placki warzywne - okonomiyaki

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ

Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę, sos sojowy i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.

2

KROIMY WARZYWA

Kapustę drobno szatkujemy. Marchew i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dymkę siekamy. Dodajemy warzywa do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.

3

SMAŻYMY PLACUSZKI

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Nakładamy łyżką na patelnię porcję masy i formujemy placuszki. Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Jogurt grecki przekładamy do miski. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, wyciśnięty z niej sok i posiekaną drobno rukolę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1110,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

277,6 kcal

🥑

Tłuszcz

10,6 g

🌾

Węglowodany

28,5 g

🥬

Błonnik

18,5 g

💪

Białko

18,5 g

Podobne przepisy

Japońskie placki warzywne - okonomiyaki - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl