przepis-na-kobiete.pl

Schab w sosie paprykowym • przepis • składniki • przygotowanie

Wyborne plastry mięsa podane z gęstym warzywnym sosem śmietanowym na bazie papryki to idealny pomysł na rodzinny obiad.

Schab w sosie paprykowym

Wyborne plastry mięsa podane z gęstym warzywnym sosem śmietanowym na bazie papryki to idealny pomysł na rodzinny obiad.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion drobiowy - 500 ml
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka czerwona - 1 szt.
olej - 4 łyżki
przyprawa do mięsa - 20 g
mięso wieprzowe schab - 500 g
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 100 ml
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE SCHAB MYJEMY,:
osuszamy, kroimy na plastry.
2.PLASTRY MIĘSA ZAWIJAMY:
w folię spożywczą, rozbijamy i oprószamy z dwóch stron przyprawą do mięs.
3.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
połowę oleju, podsmażamy mięso z dwóch stron, aż lekko się zrumieni.
4.PAPRYKĘ POZBAWIAMY GNIAZD:
nasiennych i kroimy w drobną kostkę.
5.CEBULĘ SIEKAMY, CZOSNEK:
kroimy na plasterki.
6.NA DRUGIEJ PATELNI:
rozgrzewamy resztę oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy, aż warzywa zmiękną.
7.NASTĘPNIE DO WARZYW:
na patelni dodajemy bulion oraz śmietanę, całość mieszamy, aż składniki się połączą, a następnie gotujemy pod przykryciem około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
8.SOS Z PATELNI:
miksujemy za pomocą blendera.
9.DOPRAWIAMY DO SMAKU:
solą i pieprzem.
10.GOTOWY SOS PRZELEWAMY:
na patelnię, na której smaży się mięso.
11.CAŁOŚĆ DUSIMY POD:
przykryciem około 10 minut.
Schab w sosie paprykowym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE SCHAB MYJEMY,

osuszamy, kroimy na plastry.

2

PLASTRY MIĘSA ZAWIJAMY

w folię spożywczą, rozbijamy i oprószamy z dwóch stron przyprawą do mięs.

3

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

połowę oleju, podsmażamy mięso z dwóch stron, aż lekko się zrumieni.

4

PAPRYKĘ POZBAWIAMY GNIAZD

nasiennych i kroimy w drobną kostkę.

5

CEBULĘ SIEKAMY, CZOSNEK

kroimy na plasterki.

6

NA DRUGIEJ PATELNI

rozgrzewamy resztę oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy, aż warzywa zmiękną.

7

NASTĘPNIE DO WARZYW

na patelni dodajemy bulion oraz śmietanę, całość mieszamy, aż składniki się połączą, a następnie gotujemy pod przykryciem około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

8

SOS Z PATELNI

miksujemy za pomocą blendera.

9

DOPRAWIAMY DO SMAKU

solą i pieprzem.

10

GOTOWY SOS PRZELEWAMY

na patelnię, na której smaży się mięso.

11

CAŁOŚĆ DUSIMY POD

przykryciem około 10 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1747,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

436,9 kcal

🥑

Tłuszcz

27,1 g

🌾

Węglowodany

11,8 g

🥬

Błonnik

28,9 g

💪

Białko

28,9 g

Podobne przepisy