przepis-na-kobiete.pl

Gofry wytrawne z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Gofry smakują doskonale także bez słodkich dodatków – zamiast nich podsmażone warzywa i ziołowy serek!

Gofry wytrawne z warzywami

Gofry smakują doskonale także bez słodkich dodatków – zamiast nich podsmażone warzywa i ziołowy serek!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 2 szt.
masło - 100 g
maślanka - 480 g
mąka pszenna - 340 g
proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
cukinia - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
serek kanapkowy ziołowy - 150 g
limonka - 1 szt.
olej - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidorki koktajlowe - 100 g
rukola - 20 g
sól - 1 szczypta
bazylia świeża - 5 g
kolendra świeża - 1 łyżka
papryka żółta - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Masło roztapiamy w rondelku i pozostawiamy do wystudzenia. Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajka i mieszamy. Masło dodajemy do masy, cały czas mieszając. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Gofrownicę smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Gofry smażymy partiami.
2.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Cebulę, obie papryki i cukinię kroimy w kostkę. Pomidorki przekrawamy na pół. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i podsmażamy cebulę. Dodajemy resztę warzyw i smażymy, aż warzywa zmiękną. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki oraz drobno posiekaną bazylią i kolendrą.
Gofry wytrawne z warzywami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Masło roztapiamy w rondelku i pozostawiamy do wystudzenia. Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajka i mieszamy. Masło dodajemy do masy, cały czas mieszając. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Gofrownicę smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Gofry smażymy partiami.

2

PODSMAŻAMY WARZYWA

Cebulę, obie papryki i cukinię kroimy w kostkę. Pomidorki przekrawamy na pół. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i podsmażamy cebulę. Dodajemy resztę warzyw i smażymy, aż warzywa zmiękną. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki oraz drobno posiekaną bazylią i kolendrą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3204,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

801,1 kcal

🥑

Tłuszcz

42,1 g

🌾

Węglowodany

87,0 g

🥬

Błonnik

21,6 g

💪

Białko

21,6 g

Podobne przepisy