Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów • przepis • składniki • przygotowanie
Słodki przysmak, który ma moc przywoływania wspomnień z dzieciństwa – lodowa kanapka! W wersji przygotowanej przez Pawła dodatkowo nadziana i udekorowana pysznymi dodatkami.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYKRAWAMY WAFLE
Używając foremek, wykrawamy 8 kwadratów z wafli tortowych. Foremki układamy na desce przykrytej papierem do pieczenia i wkładamy na dno każdej z nich jeden kwadrat wykrojony z wafla.
SKŁADAMY KANAPKI LODOWE
Na każdy kawałek wafla nakładamy taką samą ilość lodów, dodajemy kilka draży owocowych i przykrywamy lody kolejnym waflem. Tak przygotowane kanapki odkładamy do zamrażalnika na minimum 2-3 godziny, aż masa lodowa się zestali.
PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE
Prażone pistacje drobno siekamy i mieszamy z migdałami na talerzyku lub w szerokiej miseczce. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na moment, aby przestygła.
WYJMUJEMY KANAPKI LODOWE Z FOREMEK
Wyciągamy kanapki z zamrażalnika i delikatnie przejeżdżamy nożem wzdłuż boków foremek, aby łatwiej było je wyjąć. Delikatnie wyjmujemy kanapki z foremek.
DEKORUJEMY I PODAJEMY LODOWE KANAPKI
Kanapki smarujemy rozpuszczoną czekoladą na każdym boku, a następnie obtaczamy w mieszance pistacji i migdałów. Pozostałą czekoladę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy ją od góry na kanapki lodowe, rysując nieregularne wzory. Na tak przygotowane kanapki nakładamy owocowe draże.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4496,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1124,1 kcal
Tłuszcz
62,2 g
Węglowodany
124,3 g
Błonnik
18,5 g
Białko
18,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
Pyszne danie we włoskim stylu! Ser mascarpone doskonale łączy się z pozostałymi składnikami i tworzy idealną kompozycję.

Sałatka Waldorf w lżejszej odsłonie
Nowojorski klasyk w Twoim sałatkowym menu? Oto on! Dzięki Kindze zyskujesz przepis, do którego chętnie będziesz wracać, gdy najdzie Cię apetyt na połączenie warzyw i owoców.

Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
Szukasz pomysłu na przekąski sylwestrowe? Sięgnij po przepis na zapiekany bochenek z aromatycznymi, suszonymi pomidorami, ziołami i serami. Szybki i prosty przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kluski z makiem
Własnej roboty kluski oraz słodki mak z orzechami i skórką pomarańczową – coś wspaniałego!

Wegańskie ciasto à la panna cotta
Smak deseru, który pokochał cały świat, ale w całkiem nowej odsłonie! Ciasto panna cotta jest w pełni roślinne, proste i tak pyszne, że przygotujesz je na pewno więcej niż raz.

Indyjski łosoś w sosie słodko-kwaśnym
Aromatyczne przyprawy, ryż basmati i chlebek naan - rozsmakuj się w kuchni indyjskiej!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka z lazurem i kurczakiem
Spróbuj połączenia gruszki z serem lazur! To doskonały dodatek do chrupiącej bagietki i soczystego kurczaka.

Wytrawna konfitura z pomidorów z imbirem i limonką
Pomidory, imbir i limonka? To zaskakujące połączenie tworzy pyszną wytrawną konfiturę! Wypróbuj przepis Karola i zaskocz wszystkich tym nietypowym smakiem!

Białe bolognese
Bolognese w białej wersji? Koniecznie sprawdź ten przepis! Wystarczy 15 minut, aby przygotować pyszny i kremowy makaron z mascarpone i parmezanem.