przepis-na-kobiete.pl

Pieczone placki ziemniaczane z łososiem • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis na pieczone placki ziemniaczane z sosem tzatziki i wędzonym łososiem!

Pieczone placki ziemniaczane z łososiem

Wypróbuj przepis na pieczone placki ziemniaczane z sosem tzatziki i wędzonym łososiem!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
jajko - 2 szt.
mąka pszenna pełnoziarnista - 1 łyżka
olej - 40 ml
ziemniak - 1 kg
kolendra świeża - 1 łyżka
cytryna - 1 szt.
szczypior cebuli - 6 g
łosoś wędzony - 300 g
pieprz czarny - 1 szczypta
jogurt naturalny - 400 g
świeży koperek - 1 łyżeczka
ocet winny, biały - 1 łyżka
ogórek - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 0,5 łyżeczki
ząbek czosnku - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY PLACKI:
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy placki ziemniaczane. Skrapiamy olejem ryżowym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS TZATZIKI:
Ogórek obieramy ze skóry, przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy pestki, ścieramy na drobnych oczkach tarki i osączamy z nadmiaru wody. W misce łączymy jogurt, oliwę z oliwek, ocet i starty ogórek. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek.
Pieczone placki ziemniaczane z łososiem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY PLACKI

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy placki ziemniaczane. Skrapiamy olejem ryżowym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS TZATZIKI

Ogórek obieramy ze skóry, przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy pestki, ścieramy na drobnych oczkach tarki i osączamy z nadmiaru wody. W misce łączymy jogurt, oliwę z oliwek, ocet i starty ogórek. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1415,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

235,9 kcal

🥑

Tłuszcz

15,2 g

🌾

Węglowodany

10,7 g

🥬

Błonnik

19,1 g

💪

Białko

19,1 g

Podobne przepisy