przepis-na-kobiete.pl

Arancini – faszerowane kulki ryżowe • przepis • składniki • przygotowanie

Zaskakują serowo-pomidorowym nadzieniem i chrupką panierką – mowa o arancini, kuleczkach z ryżu arborio, które łatwo odtworzysz we własnej kuchni dzięki przepisowi Darii!

Arancini – faszerowane kulki ryżowe

Zaskakują serowo-pomidorowym nadzieniem i chrupką panierką – mowa o arancini, kuleczkach z ryżu arborio, które łatwo odtworzysz we własnej kuchni dzięki przepisowi Darii!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
pomidorki koktajlowe - 100 g
bułka tarta - 55 g
jajko - 2 szt.
olej rzepakowy - 1 l
parmezan - 100 g
mąka pszenna - 85 g
ryż do risotto - 500 g
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 2 szczypty
pomidor czerwony - 3 szt.
mozzarella - 125 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
oregano suszone - 1 łyżka
sól - 2 szczypty
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY RYŻ:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Studzimy i łączymy w misce z parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Czosnek przeciśnięty przez praskę i cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy na rozgrzanej oliwie na głębokiej patelni. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, sól, pieprz oraz oregano i smażymy do odparowania wody.
3.FORMUJEMY I SMAŻYMY ARANCINI:
Porcję ryżu formujemy na dłoni w półokrągły koszyczek. Umieszczamy w nim łyżkę farszu i kulkę mozzarelli. Zaklejamy arancino dodatkową porcją ryżu, tak by stworzyć kulę i zamknąć farsz wewnątrz.
Arancini – faszerowane kulki ryżowe

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY RYŻ

Ryż gotujemy w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Studzimy i łączymy w misce z parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Czosnek przeciśnięty przez praskę i cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy na rozgrzanej oliwie na głębokiej patelni. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, sól, pieprz oraz oregano i smażymy do odparowania wody.

3

FORMUJEMY I SMAŻYMY ARANCINI

Porcję ryżu formujemy na dłoni w półokrągły koszyczek. Umieszczamy w nim łyżkę farszu i kulkę mozzarelli. Zaklejamy arancino dodatkową porcją ryżu, tak by stworzyć kulę i zamknąć farsz wewnątrz.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

11109,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1851,6 kcal

🥑

Tłuszcz

157,3 g

🌾

Węglowodany

90,2 g

🥬

Błonnik

21,9 g

💪

Białko

21,9 g

Podobne przepisy