Lasagne ze szpinakiem i beszamelem • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj lasagne w innym wydaniu – z mintajem, szpinakiem i pomidorami koktajlowymi!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZMRAŻAMY SZPINAK
Zamrożony szpinak przekładamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą i pozostawiamy do rozmrożenia. Odsączamy na sitku, przelewamy zimną wodą i dobrze wyciskamy. Następnie szpinak grubo siekamy.
PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY
Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy mąkę i krótko podsmażamy, mieszając. Dolewamy bulion i mleko. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy. Dodajemy szpinak i doprawiamy do smaku.
MARYNUJEMY MINTAJA
Pomidory koktajlowe myjemy i kroimy na ćwiartki. Mintaja myjemy, osuszamy i kroimy na duże kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z połowy pomarańczy.
UKŁADAMY WARSTWY LASAGNE
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Na dno wykładamy odrobinę beszamelu ze szpinakiem. Następnie układamy 2 płaty lasagne, a także odrobinę ryby i pomidorów. Przykrywamy porcją sosu i posypujemy odrobiną startej mozzarelli. Pozostałe składniki układamy tak samo warstwami, kończąc warstwą makaronu, sosu i grubą warstwą mozzarelli. Lasagne pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30-35 minut na brązowy kolor. Przed pokrojeniem chwilę studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2222,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
555,6 kcal
Tłuszcz
22,9 g
Węglowodany
43,2 g
Błonnik
44,4 g
Białko
44,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chili sin carne z mięsem wegańskim
Klasyka kuchni inspirowanej Meksykiem i Teksasem w wegańskiej odsłonie! Wypróbuj przepis na chili sin carne z wegańskim mięsem i ciesz się smakiem jednej z najpopularniejszych potraw na świecie!

Pieczarki w panierce
Panierowane pieczarki to prosty, a jednocześnie wyjątkowo smaczny sposób na szybkie danie, które przypadnie do gustu wszystkim fanom chrupiących przekąsek. Jak zrobić pyszne pieczarki w panierce? Poznaj nasz sposób!

Chrupiące podudzia kurczaka z kolbą kukurydzy
Kurczak w towarzystwie złocistych kolb kukurydzy z masłem kolendrowym. Właśnie tak zrobisz chrupiącą, zdrową przekąskę.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Galette z morelami i rozmarynem
Galette to tarta, którą przygotujesz bez formy! Poznaj przepis na kruche ciasto z morelami, czekoladą i rozmarynem.

Dacquoise orzechowe
Dacquoise to typowo francuski deser. Wypróbuj ten przepis i przygotuj własną migdałowo-orzechową słodkość.

Serbska zupa fasolowa
Doskonała zupa serbska z fasolą, paprykami w trzech kolorach oraz boczkiem – wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Podudzia indyka z marchewką
Indyk i marchew to doskonała podstawa do prostego pieczonego dania, które przypadnie do gustu każdemu.

Tofu Hasselback z mizerią z mango
Sprawdź przepis na tofu jak z najlepszej restauracji! W towarzystwie domowego sosu ponzu i zaskakującej mizerii z mango – zachwyca z każdym kęsem.

Risotto czekoladowo-jabłkowe
Risotto możesz także przygotować na słodko! Z dodatkiem jabłek i czekolady smakuje doskonale!