Krupnik • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjne przepisy tylko od Karola Okrasy! Tym razem spróbuj krupniku na wywarze z żeberek z kaszą jęczmienną i ziemniakami.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Zamiast żeberek do przygotowania wywaru możemy użyć 2 ud kaczych lub 400 g skrzydełek kurczaka.
GOTUJEMY WYWAR ŻEBERKA MYJEMY
I PRZEKŁADAMY DO GARNKA WRAZ Z LIŚĆMI LAUROWYMI I ZIELEM ANGIELSKIM.
ZALEWAMY OK. 4 L ZIMNEJ WODY.
MARCHEW I PIETRUSZKĘ OBIERAMY I KROIMY NA DUŻE KAWAŁKI.
DODAJEMY DO MIĘSA I GOTUJEMY CAŁOŚĆ OK. 1 GODZINY, ZBIERAJĄC Z POWIERZCHNI SZUMOWINY.
OPALAMY CEBULĘ NASTĘPNIE WYJMUJEMY
warzywa i – gdy przestygną – kroimy na mniejsze kawałki.
Żeberka gotujemy dalej do miękkości.
Cebulę obieramy i przekrawamy na pół, opalamy na suchej patelni i dodajemy do wywaru z żeberek.
DODAJEMY KASZĘ I ZIEMNIAKI
do zupy Gdy żeberka będą miękkie, wyciągamy je z wywaru i oddzielamy mięso od kości.
Mięso rwiemy na mniejsze kawałki.
Do zupy dodajemy kaszę i obrane oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotujemy ok. 30 minut.
Na koniec dodajemy mięso, warzywa i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2093,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
348,9 kcal
Tłuszcz
14,5 g
Węglowodany
38,5 g
Błonnik
17,8 g
Białko
17,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
Kruche ciasto, nadzienie rabarbarowo-truskawkowe i chrupiąca beza. Paweł Małecki wie, jak przygotować iście wiosenny deser!

Granita truskawkowa
Ten tradycyjny deser w sycylijskim stylu możesz teraz przygotować w swojej kuchni. Paweł podpowiada, jak to zrobić!

Tarta z wiśniami
Wykorzystaj pyszne wiśnie do stworzenia pysznego deseru. Ten w kształcie serca sprawdzi się przy każdej romantycznej okazji.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone
Lekka rolada z pysznym kremem z serka mascarpone i brzoskwiń – wypróbuj!

Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty
Czosnek niedźwiedzi, wędzone żeberka i młoda kapusta. Ta pyszna kompozycja Karola Okrasy doskonale smakuje w letnie dni.

Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
Czy lody można smażyć? Oczywiście! Odkryj azjatycki deser z Pawłem Małeckim!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kujawski drożdżowy placek maślany
Pomysł na klasyczne, drożdżowe ciasto, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Pachnące, puszyste, rumiane, doskonałe!

Kopytka razowe ze smażoną kiszoną kapustą
Spróbuj kopytek z dodatkiem mąki razowej. Wyjątkowego smaku nadaje im smażona kapusta kiszona z lekko słodką nutą.

Gulasz z sarny z kluskami śląskimi
Aromatyczny gulasz z sarny i kluski śląskie to klasyka w najlepszym wydaniu według Karola Okrasy!