przepis-na-kobiete.pl

Kremowa zupa z porów z wędzonym łososiem, twarogiem i oliwą z lubczykiem • przepis • składniki • przygotowanie

Lekki warzywny krem podany z rybą, delikatnym serem i dodatkiem suszonych pomidorów. Prosty sposób na wykwintną zupę.

Kremowa zupa z porów z wędzonym łososiem, twarogiem i oliwą z lubczykiem

Lekki warzywny krem podany z rybą, delikatnym serem i dodatkiem suszonych pomidorów. Prosty sposób na wykwintną zupę.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

lubczyk świeży - 24 g
korzeń pietruszki - 2 szt.
liść laurowy - 3 szt.
szalotka - 6 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
łosoś wędzony - 100 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 50 ml
por - 600 g
śmietana 30% - 150 ml
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 100 g
ser twaróg tłusty - 150 g
kolendra ziarna - 1 łyżka
ziemniak - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.ZUPA GARNEK Z:
odrobiną oleju delikatnie podgrzewamy.
2.NA ROZGRZANY OLEJ:
rzucamy posiekaną pietruszkę, dodajemy 3 liście laurowe oraz posiekany por.
3.WARZYWA SMAŻYMY, CO:
jakiś czas mieszając.
4.SKŁADNIKI POSYPUJEMY NIEWIELKĄ:
ilością soli i odrobiną białego, mielonego pieprzu, szczyptą gałki muszkatołowej oraz roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry.
5.DO WARZYW DODAJEMY:
pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki , chwilę smażymy, następnie zalewamy wodą, tak, żeby przykryć powierzchnię warzyw, dodajemy łyżeczkę soli.
6.WARZYWA DUSIMY POD:
przykryciem do momentu, kiedy ziemniaki i pietruszka będą miękkie.
7.Z UGOTOWANYCH WARZYW,:
wyjmujemy 3 liście laurowe, składniki miksujemy do uzyskania konsystencji kremu.
8.DO ZMIKSOWANEJ ZUPY:
dodajemy śmietankę, całość mieszamy.
9.DOPRAWIAMY ODROBINĄ SOLI:
i odrobiną białego mielonego pieprzu.
10.OKRASA Z SUSZONYCH:
pomidorów Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
11.NA ROZGRZANĄ OLIWĘ:
wrzucamy drobno posiekaną szalotkę, następnie suszone pomidory pokrojone w kostkę oraz szczyptę gałki muszkatołowej.
12.CAŁOŚĆ SMAŻYMY PRZEZ:
ok 5 minut.
13.ODSTAWIAMY DO PRZESTYGNIĘCIA:
i przekładamy do miseczki.
14.OLIWA LUBCZYKOWA POSIEKANY:
lubczyk miksujemy z ok. 3 ŁYŻKAMI OLIWY: z oliwek. OLIWĘ PRZEKŁADAMY DO: miseczki. ZUPĘ NALEWAMY DO: miseczki.
15.POWIERZCHNIĘ ZUPY POSYPUJEMY:
pokruszonym białym serem, kilkoma plastrami wędzonego łososia oraz kilkoma paskami suszonych pomidorów.
16.POWIERZCHNIĘ ZUPY POLEWAMY:
oliwą lubczykową.
Kremowa zupa z porów z wędzonym łososiem, twarogiem i oliwą z lubczykiem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZUPA GARNEK Z

odrobiną oleju delikatnie podgrzewamy.

2

NA ROZGRZANY OLEJ

rzucamy posiekaną pietruszkę, dodajemy 3 liście laurowe oraz posiekany por.

3

WARZYWA SMAŻYMY, CO

jakiś czas mieszając.

4

SKŁADNIKI POSYPUJEMY NIEWIELKĄ

ilością soli i odrobiną białego, mielonego pieprzu, szczyptą gałki muszkatołowej oraz roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry.

5

DO WARZYW DODAJEMY

pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki , chwilę smażymy, następnie zalewamy wodą, tak, żeby przykryć powierzchnię warzyw, dodajemy łyżeczkę soli.

6

WARZYWA DUSIMY POD

przykryciem do momentu, kiedy ziemniaki i pietruszka będą miękkie.

7

Z UGOTOWANYCH WARZYW,

wyjmujemy 3 liście laurowe, składniki miksujemy do uzyskania konsystencji kremu.

8

DO ZMIKSOWANEJ ZUPY

dodajemy śmietankę, całość mieszamy.

9

DOPRAWIAMY ODROBINĄ SOLI

i odrobiną białego mielonego pieprzu.

10

OKRASA Z SUSZONYCH

pomidorów Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.

11

NA ROZGRZANĄ OLIWĘ

wrzucamy drobno posiekaną szalotkę, następnie suszone pomidory pokrojone w kostkę oraz szczyptę gałki muszkatołowej.

12

CAŁOŚĆ SMAŻYMY PRZEZ

ok 5 minut.

13

ODSTAWIAMY DO PRZESTYGNIĘCIA

i przekładamy do miseczki.

14

OLIWA LUBCZYKOWA POSIEKANY

lubczyk miksujemy z ok. 3 ŁYŻKAMI OLIWY: z oliwek. OLIWĘ PRZEKŁADAMY DO: miseczki. ZUPĘ NALEWAMY DO: miseczki.

15

POWIERZCHNIĘ ZUPY POSYPUJEMY

pokruszonym białym serem, kilkoma plastrami wędzonego łososia oraz kilkoma paskami suszonych pomidorów.

16

POWIERZCHNIĘ ZUPY POLEWAMY

oliwą lubczykową.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2060,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

515,1 kcal

🥑

Tłuszcz

24,2 g

🌾

Węglowodany

61,1 g

🥬

Błonnik

18,9 g

💪

Białko

18,9 g

Podobne przepisy

Kremowa zupa z porów z wędzonym łososiem, twarogiem i oliwą z lubczykiem - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl