przepis-na-kobiete.pl

Kotleciki szu szu • przepis • składniki • przygotowanie

Kotleciki szu szu z kurczaka to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. Delikatne mięso kurczaka w aromatycznej i nietypowej panierce sprawia, że danie to jest świetną alternatywą dla klasycznego schabowego, nuggetsów czy innego rodzaju kotletów. Idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i na przyjęcie ze znajomymi. Jak zrobić te pyszne kotleciki? Odkryj nasz przepis!

Kotleciki szu szu

Kotleciki szu szu z kurczaka to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. Delikatne mięso kurczaka w aromatycznej i nietypowej panierce sprawia, że danie to jest świetną alternatywą dla klasycznego schabowego, nuggetsów czy innego rodzaju kotletów. Idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i na przyjęcie ze znajomymi. Jak zrobić te pyszne kotleciki? Odkryj nasz przepis!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak filety z piersi - 600 g
mąka ziemniaczana - 4 łyżki
jogurt naturalny - 2 łyżki
żółtka jaj - 3 szt.
sól - 1 łyżeczka
olej z pestek winogron - 3 łyżki
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
czosnek granulowany - 1 płaska łyżeczka
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
papryka mielona ostra - 1 szczypta
olej - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
W misce mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną, jogurt, olej z pestek winogron oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, aby powstała z tego jednolita masa.
2.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Kurczaka oczyszczamy, a następnie kroimy go na kilkanaście kotlecików. Kotlety przykrywamy folią, a następnie czystą ściereczką. Mięso delikatnie rozbijamy, aby uzyskać płaskie kotleciki.
3.ZANURZAMY KOTLECIKI W CIEŚCIE:
Zanurzamy kolejno kotleciki w cieście i przykrywamy miseczkę folią spożywczą. Całość wkładamy do lodówki na ok. 25 minut.
4.SMAŻYMY KOTLECIKI:
Na patelni rozgrzewamy olej, a potem kolejno smażymy każdego kotlecika z obu stron na złocisty kolor. W przypadku dużej patelni możemy smażyć 3-4 kotlety na raz.
5.ODSĄCZAMY Z NADMIARU TŁUSZCZU:
Usmażone kotleciki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Kotleciki szu szu

Czas przygotowania

65 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 14

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

W misce mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną, jogurt, olej z pestek winogron oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, aby powstała z tego jednolita masa.

2

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Kurczaka oczyszczamy, a następnie kroimy go na kilkanaście kotlecików. Kotlety przykrywamy folią, a następnie czystą ściereczką. Mięso delikatnie rozbijamy, aby uzyskać płaskie kotleciki.

3

ZANURZAMY KOTLECIKI W CIEŚCIE

Zanurzamy kolejno kotleciki w cieście i przykrywamy miseczkę folią spożywczą. Całość wkładamy do lodówki na ok. 25 minut.

4

SMAŻYMY KOTLECIKI

Na patelni rozgrzewamy olej, a potem kolejno smażymy każdego kotlecika z obu stron na złocisty kolor. W przypadku dużej patelni możemy smażyć 3-4 kotlety na raz.

5

ODSĄCZAMY Z NADMIARU TŁUSZCZU

Usmażone kotleciki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2107,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

150,5 kcal

🥑

Tłuszcz

6,2 g

🌾

Węglowodany

5,3 g

🥬

Błonnik

0,2 g

💪

Białko

9,9 g

Podobne przepisy