przepis-na-kobiete.pl

Krem karmelowy (Dulce de leche) • przepis • składniki • przygotowanie

Dulce de leche, czyli wyjątkowy krem karmelowy pochodzący z Ameryki Południowej. Delikatnie różni się od popularnego w naszym kraju kajmaku i zdecydowanie warto przygotować go w domu!

Krem karmelowy (Dulce de leche)

Dulce de leche, czyli wyjątkowy krem karmelowy pochodzący z Ameryki Południowej. Delikatnie różni się od popularnego w naszym kraju kajmaku i zdecydowanie warto przygotować go w domu!

Czas przygotowania
5 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier brązowy - 200 g
cukier - 50 g
wanilia - 1 szt.
mleko - 800 ml
śmietana 30% - 400 ml

Instrukcje przygotowania

1.GOTOWANIE KREMU:
Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać z niej miąższ. W pojemniku miksującym zamocować nasadkę mieszającą. Wszystkie składniki (razem z wyskrobanymi połówkami strąka wanilii) włożyć do pojemnika igotować (bez miarki) 1 godzinę/15 minut/prędkość 3/120°C. Ponieważ para musi uchodzić, a płyn może pryskać, jako osłonę przed pryskaniem na pokrywie pojemnika najlepiej umieścić wkład do gotowania.
2.PRZEKŁADANIE KREMU DO SŁOIKÓW:
Wyjąć z pojemnika laski wanilii, krem przelać do 2 wyparzonych słoików i ostudzić. Do chwili spożycia przechowywać w lodówce.
Krem karmelowy (Dulce de leche)

Czas przygotowania

5 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 9

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTOWANIE KREMU

Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać z niej miąższ. W pojemniku miksującym zamocować nasadkę mieszającą. Wszystkie składniki (razem z wyskrobanymi połówkami strąka wanilii) włożyć do pojemnika igotować (bez miarki) 1 godzinę/15 minut/prędkość 3/120°C. Ponieważ para musi uchodzić, a płyn może pryskać, jako osłonę przed pryskaniem na pokrywie pojemnika najlepiej umieścić wkład do gotowania.

2

PRZEKŁADANIE KREMU DO SŁOIKÓW

Wyjąć z pojemnika laski wanilii, krem przelać do 2 wyparzonych słoików i ostudzić. Do chwili spożycia przechowywać w lodówce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2181 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

242,3 kcal

🥑

Tłuszcz

11,6 g

🌾

Węglowodany

32,3 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

3,3 g

Podobne przepisy

Krem karmelowy (Dulce de leche) - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl