Marynata do karkówki • przepis • składniki • przygotowanie
Marynowanie mięsa to starożytna technika kulinarna, dzięki której różne produkty nabierają zupełnie odmiennego smaku. Jednym z najbardziej popularnych produktów do marynowania jest karkówka. Od marynat pikantnych i intensywnych po delikatne, ziołowe i aromatyczne, możliwości są praktycznie nieograniczone. Poznaj nasz przepis na wyjątkową marynatę do karkówki.

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KARKÓWKĘ
Mięso rozłóż na desce do krojenia, a następnie przykryj każdy kawałek folią spożywczą. Połóż czystą ścierkę na jednym kawałku mięsa z folią i delikatnie je rozbij. Czynność powtarzaj, aż rozbijesz każdy kawałek mięsa.
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Do miski wlej oliwę, a następnie dodaj musztardę. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do marynaty. Całość wymieszaj trzepaczką, tak aby wszystkie składniki się połączyły i marynata miała jednorodną konsystencję. Czosnek obierz z łupinek, a potem przeciśnij przez praskę i dodaj do reszty składników. Gałązki rozmarynu podziel na mniejsze partie i również wrzuć do miski. Na sam koniec dodaj wszystkie sypkie przyprawy i ponownie wymieszaj trzepaczką.
MARYNUJEMY KARKÓWKĘ
Karkówkę przełóż do miski i wlej do niej przygotowaną marynatę. Upewnij się, że mięso jest dokładnie pokryte z każdej strony.
ODSTAWIAMY MIĘSO DO LODÓWKI
Zamknij pojemnik pokrywką i włóż go do lodówki. Im dłużej mięso będzie się marynować, tym lepiej. Minimalny czas marynowania wynosi 1,5 godziny. Po upłynięciu wyznaczonego czasu wyciągnij karkówkę z lodówki i pozostaw ją na blacie na kilkanaście minut. Mięso możesz smażyć dopiero wtedy, kiedy osiągnie temperaturę pokojową.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1802,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
450,7 kcal
Tłuszcz
39,2 g
Węglowodany
24 g
Błonnik
15,4 g
Białko
41,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierniki
Tradycyjne ciasteczka o korzennym aromacie udekorowane słodką polewą i kolorową posypką. Cieszą i oko, i podniebienie!

Kurczak duszony w piwie
Kurczak duszony w ciemnym, aromatycznym piwie to świetny pomysł na obiad, nie tylko od święta. Koniecznie sprawdź, jak prosto można przygotować wykwintne danie wg przepisu Karola!

Chleb gryczany z miodem
Mało co sprawia taką przyjemność jak pajda ciepłego chleba z masłem! Spróbuj chleba na mące gryczanej z dodatkiem suszonych żurawin, nasion amarantusa i solidnej porcji miodu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa dyniowa z imbirem
Nic bardziej nie rozgrzewa niż dynia, a imbir jest znany na całym świecie ze swoich właściwości leczniczych. Połącz te składniki i przygotuj pyszną zupę.

Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek
Słodkie migdały w karmelu i sól morska – skandynawskie połączenie smaków, które sprawdzi się również na Twoim stole.

Tarta waniliowa na spodzie z płatków cynamonowych
Ciasto z płatków śniadaniowych? Paweł ma na nie świetny przepis! Prosta tarta z kremem waniliowym na spodzie z płatków cynamonowych zasmakuje fanom słodkości w każdym wieku. Spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowane jabłka nadziewane rabarbarem i żurawiną
Jeśli lubisz pieczone jabłka, to z pewnością pokochasz także ten deser! Faszerowane owoce z rusztu smakują wyśmienicie.

Kotlety z ciecierzycy i młodej kapusty
Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku! A co najważniejsze: przygotowane bez dodatkowej soli. Sprawdź, jak smakują kotleciki z młodej kapusty i ciecierzycy!

Bresaola z rukolą i ricottą
Wyjątkowa suszona wołowina o wyrazistym smaku, czyli bresaola, podana z soczystym melonem, lekko pikantną rukolą i delikatną ricottą.