przepis-na-kobiete.pl

Kotlety z tuńczyka z limonkową salsą • przepis • składniki • przygotowanie

Oryginalny pomysł na tuńczyka w roli głównej: pyszne kotleciki podane z salsą z awokado, ostrej papryki oraz limonki.

Kotlety z tuńczyka z limonkową salsą

Oryginalny pomysł na tuńczyka w roli głównej: pyszne kotleciki podane z salsą z awokado, ostrej papryki oraz limonki.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pomidor czerwony - 2 szt.
jajko - 3 szt.
olej - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 24 g
tuńczyk w sosie własnym - 450 g
kolendra świeża - 2 łyżki
limonka - 0,5 szt.
mąka pszenna - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE SZCZYPIOREK DROBNO:
posiekaj.
2.TUŃCZYKA ODSĄCZ Z:
zalewy.
3.OBA SKŁADNIKI PRZEŁÓŻ:
do dużej miski.
4.DODAJ JAJKA I:
mąkę.
5.PRZYPRAW OSTRĄ I:
słodką papryką.
6.POSÓL DO:
smaku.
7.JEŚLI MASA JEST:
zbyt rzadka, dodaj więcej mąki.
8.NA PATELNI ROZGRZEJ:
olej.
9.Z MASY UFORMUJ:
kotleciki i smaż z dwóch stron, aż nabiorą złotego koloru.
10.MIĄŻSZ AWOKADO I:
cebulę pokrój w drobną kostkę.
11.POMIDORY POZBAW PESTEK,:
miąższ pokrój w kostkę.
12.OSTRĄ PAPRYCZKĘ BEZ:
pestek posiekaj.
13.WARZYWA POŁĄCZ, DODAJ:
sok z limonki.
14.KOLENDRĘ DROBNO POSIEKAJ:
i dodaj do salsy.
15.JAK PODAWAĆ KOTLECIKI:
serwujemy z dodatkiem przygotowanej salsy.
Kotlety z tuńczyka z limonkową salsą

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE SZCZYPIOREK DROBNO

posiekaj.

2

TUŃCZYKA ODSĄCZ Z

zalewy.

3

OBA SKŁADNIKI PRZEŁÓŻ

do dużej miski.

4

DODAJ JAJKA I

mąkę.

5

PRZYPRAW OSTRĄ I

słodką papryką.

6

POSÓL DO

smaku.

7

JEŚLI MASA JEST

zbyt rzadka, dodaj więcej mąki.

8

NA PATELNI ROZGRZEJ

olej.

9

Z MASY UFORMUJ

kotleciki i smaż z dwóch stron, aż nabiorą złotego koloru.

10

MIĄŻSZ AWOKADO I

cebulę pokrój w drobną kostkę.

11

POMIDORY POZBAW PESTEK,

miąższ pokrój w kostkę.

12

OSTRĄ PAPRYCZKĘ BEZ

pestek posiekaj.

13

WARZYWA POŁĄCZ, DODAJ

sok z limonki.

14

KOLENDRĘ DROBNO POSIEKAJ

i dodaj do salsy.

15

JAK PODAWAĆ KOTLECIKI

serwujemy z dodatkiem przygotowanej salsy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1310,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

327,7 kcal

🥑

Tłuszcz

16,4 g

🌾

Węglowodany

17,8 g

🥬

Błonnik

30,8 g

💪

Białko

30,8 g

Podobne przepisy

Kotlety z tuńczyka z limonkową salsą - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl