Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie • przepis • składniki • przygotowanie
Kuchnia Lidla zaprasza na wielką ucztę. W roli głównej: pstrąg łososiowy.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ RODZYNKI
zalej sherry i odstaw na kwadrans.
PRZYGOTOWANIE OBIE POMARAŃCZE
szorujemy.
Z JEDNEJ POMARAŃCZY
zdejmujemy skórę, oczyszczamy ją z albedo.
Z POŁÓWKI WYCISKAMY
sok, drugą połówkę siekamy.
DRUGĄ POMARAŃCZĘ OBIERAMY
i „wyfiletowujemy” (wyciągamy miąższ, bez białych błonek).
UMYTE I OSUSZONE
ryby oprószamy solą i pieprzem.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
olej, smażymy ryby na rumiano.
ODSTAWIAMY W CIEPŁE
miejsce.
NA OSOBNĄ PATELNIĘ
wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy rodzynki wraz z sherry, kawałki pomarańczy i skórkę z pomarańczy oraz chili i rozgnieciony goździk.
CAŁY CZAS DELIKATNIE
mieszamy i gotujemy, aż sos się zredukuje (zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość).
USMAŻONĄ WCZEŚNIEJ RYBĘ
delikatnie wkładamy do sosu i krótko podgrzewamy.
JAK PODAWAĆ PODAJEMY
na gorąco z ryżem ugotowanym na sypko.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1984,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
496,2 kcal
Tłuszcz
28,4 g
Węglowodany
12,1 g
Błonnik
47,8 g
Białko
47,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Orzeszki — ciastka z nutką nostalgii
Orzeszki to ciasteczka, które wiele osób pamięta z dzieciństwa jako nieodłączny element rodzinnych spotkań. Te małe, słodkie przysmaki w kształcie orzechów, wypełnione kremowym nadzieniem budzą nostalgię. Wypróbujcie nasz przepis, by przypomnieć sobie smak tych pysznych ciasteczek!

Chłodnik litewski
Chłodnik litewski to niezwykle orzeźwiające danie, które doskonale sprawdza się w gorące letnie dni. To tradycyjna potrawa kuchni litewskiej, a także polskiej, bogata w świeże warzywa i zsiadłe mleko. Prawdziwa uczta smaków! W jaki sposób przyrządzić rewelacyjny, oryginalny chłodnik litewski? Poznaj nasz sposób na to danie!

Rogaliki krucho-drożdżowe z jabłkami
Chrupiące, kruche rogaliki z doskonałym nadzieniem z karmelizowanych jabłek - doskonały deser na jesień!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chorizo z ziemniakami
Pikantna, treściwa przekąska prosto z południa. Sprawdzi się podczas niejednego spotkania, a jej smak doceni każdy gość.

Zielone kanapki na pieczywie razowym
Tak zielono, jak tylko się da! Jeśli chcesz, by Twoje śniadanie było lekkie, ale pożywne, przygotuj zielone kanapki na pieczywie razowym – w wegetariańskiej lub wegańskiej wersji.

Karmelizowana cebula
Karmelizowana cebula to niezwykle aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, a jej przygotowanie wymaga jedynie trochę cierpliwości. Delikatnie słodka, miękka i pełna głębokiego smaku cebula świetnie komponuje się z mięsem, burgerami, kanapkami czy serami. Poznajcie nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kotlet pożarski – przepis
Kotlety pożarskie to mięsne danie o wiekowej historii, którego korzenie sięgają rosyjskich tradycji kulinarnych z carskich czasów panowania. Dziś kotlet pożarski cieszy się olbrzymią sławą i przygotowywany jest chętnie w wielu krajach — od restauracji poprzez bistra aż po kuchnię domową. W jaki sposób przyrządzić ten pyszny kotlet? Odkryj wraz z nami przepis na najlepszy kotlet pożarski!

Ziemniaki Hasselback
Wyglądają świetnie i tak też smakują – szczególnie na świeżym powietrzu! Ziemniaki Hasselback z przepisu Darii to aromatyczna przekąska, którą przygotujesz w piekarniku lub na grillu.

Mieszanka na ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe
Podaruj najbliższym gotową mieszankę do wypieku ciasteczek! Z orzechami i skórką pomarańczową.