przepis-na-kobiete.pl

Ciabatta z wegańskimi klopsikami • przepis • składniki • przygotowanie

Wegańskie klopsiki z soczewicy możesz podać z ciabattą na śniadanie lub jako dodatek do obiadu. Zobacz, jak je przygotować!

Ciabatta z wegańskimi klopsikami

Wegańskie klopsiki z soczewicy możesz podać z ciabattą na śniadanie lub jako dodatek do obiadu. Zobacz, jak je przygotować!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 0,5 szt.
bułka tarta - 3 łyżeczki
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 łyżeczka
kurkuma mielona - 1 łyżeczka
majonez - 2 łyżki
marchew - 1 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
orzech włoski - 120 g
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 10 g
pomidorki koktajlowe - 50 g
siemię lniane, mielone - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
soczewica zielona - 100 g
ciabatta - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
Szpinak Baby - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurkumę, gałkę muszkatołową i ostrą paprykę. Chwilę podsmażamy i odstawiamy. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Cebulę wraz z czosnkiem przerzucamy na patelnię z przyprawami i umieszczamy nad ogniem. Dodajemy obraną i startą na grubych oczkach tarki marchew. Podsmażamy. Kiedy marchew zmięknie, dodajemy drobno zmielone orzechy. Mieszamy i odstawiamy całość do wystudzenia.
2.SMAŻYMY KLOPSIKI:
Wystudzoną i rozgniecioną tłuczkiem do ziemniaków soczewicę łączymy z drobno posiekaną natką pietruszki. Dodajemy podsmażone warzywa. Wsypujemy siemię lnianie i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i formujemy klopsiki. Jeśli są zbyt mokre, dodajemy bułkę tartą, jeśli zbyt suche – odrobinę wody. Smażymy klopsiki na rozgrzanym oleju.
3.SKŁADAMY KANAPKI:
Ciabatty przekrawamy na pół. Smarujemy majonezem. Na jedną część ciabatty wykładamy szpinak, usmażone klopsiki, pokrojone w plastry awokado i pomidorki koktajlowe. Składamy ciabattę i podajemy.
Ciabatta z wegańskimi klopsikami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY WARZYWA

Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurkumę, gałkę muszkatołową i ostrą paprykę. Chwilę podsmażamy i odstawiamy. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Cebulę wraz z czosnkiem przerzucamy na patelnię z przyprawami i umieszczamy nad ogniem. Dodajemy obraną i startą na grubych oczkach tarki marchew. Podsmażamy. Kiedy marchew zmięknie, dodajemy drobno zmielone orzechy. Mieszamy i odstawiamy całość do wystudzenia.

2

SMAŻYMY KLOPSIKI

Wystudzoną i rozgniecioną tłuczkiem do ziemniaków soczewicę łączymy z drobno posiekaną natką pietruszki. Dodajemy podsmażone warzywa. Wsypujemy siemię lnianie i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i formujemy klopsiki. Jeśli są zbyt mokre, dodajemy bułkę tartą, jeśli zbyt suche – odrobinę wody. Smażymy klopsiki na rozgrzanym oleju.

3

SKŁADAMY KANAPKI

Ciabatty przekrawamy na pół. Smarujemy majonezem. Na jedną część ciabatty wykładamy szpinak, usmażone klopsiki, pokrojone w plastry awokado i pomidorki koktajlowe. Składamy ciabattę i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2210,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1105,3 kcal

🥑

Tłuszcz

68,6 g

🌾

Węglowodany

93,2 g

🥬

Błonnik

37,6 g

💪

Białko

37,6 g

Podobne przepisy