przepis-na-kobiete.pl

Kiszone buraki z anyżem i goździkami • przepis • składniki • przygotowanie

Kiszone buraki z korzennymi przyprawami i imbirem to pyszny i rozgrzewający dodatek do obiadu.

Kiszone buraki z anyżem i goździkami

Kiszone buraki z korzennymi przyprawami i imbirem to pyszny i rozgrzewający dodatek do obiadu.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

anyż gwiazdki - 1 szt.
burak - 750 g
goździki - 5 szt.
imbir świeży - 20 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.ŚCIERAMY BURAKI I IMBIR NA TARCE:
Buraki i imbir obieramy. Niezbyt drobno ścieramy na tarce. Dodajemy 1 płaską łyżkę soli i lekko ugniatamy w misce przez 1-2 minuty aż do wyciśnięcia soku. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
2.ZALEWAMY WARZYWA SOLANKĄ:
Podgrzewamy 0,5 litra wody i rozpuszczamy w niej 10 g soli. Studzimy i dodajemy przyprawy. Buraki z imbirem przekładamy do czystego słoika i mocno dociskamy. Zalewamy solanką i obciążamy czystym kamieniem lub szklaną pokrywką tak, aby buraki były wciśnięte pod powierzchnię zalewy.
3.ODSTAWIAMY BURAKI DO FERMENTACJI:
Słoik pod przykryciem stawiamy w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Po 2-3 dniach buraczki zaczynają fermentować i w słoiku pojawiają się pęcherzyki. Próbujemy i jeśli smak jest odpowiedni, wstawiamy słoik do lodówki. Buraczki podajemy jako dodatek do pożywnych dań.
Kiszone buraki z anyżem i goździkami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŚCIERAMY BURAKI I IMBIR NA TARCE

Buraki i imbir obieramy. Niezbyt drobno ścieramy na tarce. Dodajemy 1 płaską łyżkę soli i lekko ugniatamy w misce przez 1-2 minuty aż do wyciśnięcia soku. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

2

ZALEWAMY WARZYWA SOLANKĄ

Podgrzewamy 0,5 litra wody i rozpuszczamy w niej 10 g soli. Studzimy i dodajemy przyprawy. Buraki z imbirem przekładamy do czystego słoika i mocno dociskamy. Zalewamy solanką i obciążamy czystym kamieniem lub szklaną pokrywką tak, aby buraki były wciśnięte pod powierzchnię zalewy.

3

ODSTAWIAMY BURAKI DO FERMENTACJI

Słoik pod przykryciem stawiamy w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Po 2-3 dniach buraczki zaczynają fermentować i w słoiku pojawiają się pęcherzyki. Próbujemy i jeśli smak jest odpowiedni, wstawiamy słoik do lodówki. Buraczki podajemy jako dodatek do pożywnych dań.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

357 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

59,5 kcal

🥑

Tłuszcz

0,3 g

🌾

Węglowodany

13,2 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

2,1 g

Podobne przepisy

Kiszone buraki z anyżem i goździkami - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl