Kanapkowe wrapy z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Łącz smaki i zawijaj je w pyszne, domowe tortille! Taka alternatywa dla kanapek wygoni z kuchni nudę i pozwoli Ci wprowadzić do diety więcej warzyw. Smacznego!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA TORTILLE
Mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Dodajemy oliwę z oliwek i wodę. Mieszamy (ręcznie lub za pomocą miksera), aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto.
FORMUJEMY TORTILLE
Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy na równe porcje. Każdą porcję ciasta obtaczamy w mące, formujemy w kulkę, a następnie spłaszczamy dłonią. Placki przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na ok. 15 minut.
PIECZEMY TORTILLE
Porcje ciasta rozwałkowujemy, nadając im kształt okrągłych placków o średnicy ok. 15 cm, a następnie pieczemy ok. 1 minuty na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bąbelki wypełnione powietrzem, przewracamy tortillę na drugą stronę. Pieczemy ok. 15-20 sekund.
ZWIJAMY KANAPKOWE WRAPY
Tortille smarujemy humusem i oprószamy ziarnami. Wykładamy kolejno składniki wrapów: liście sałaty oraz warzywa (marchewkę, zieloną paprykę i ogórek) pokrojone w słupki.Na sam koniec wykładamy kiełki. Całość oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Wrapy ciasno zwijamy, by zamknąć warzywa w środku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1096,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
548,4 kcal
Tłuszcz
26,5 g
Węglowodany
60,9 g
Błonnik
9,2 g
Białko
16,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szybkie tortille z salsą z brzoskwiń
Przygotuj pyszny obiad w jedną chwilę – szybkie tortille z salsą brzoskwiniową!

Pieczona makrela w chlebku pita
Masz ochotę na wyjątkową przekąskę w adriatyckim stylu? Pieczona makrela na chlebku pita z ajwarem, zielonym ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi sprawdzi się idealnie.

Sałatka z brukselki
Mała brukselka, wiele możliwości! Tym razem nie gotowana, a chrupiąca – na surowo. Wykorzystaj to pyszne warzywo, by przygotować sałatkę z wyjątkowym dressingiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem
Aromatyczny stek z dzika z orzeźwiającą miętą? To połączenie idealne, które zachwyci wszystkich miłośników dziczyzny!

Sałatka i koktajl z rabarbaru
Daria Ładocha przygotowała dwa pyszne przepisy na sezon rabarbarowy! Wypróbuj!

Jadalne prezenty: Jabłka w karmelu
Przygotuj deser inspirowany świątecznymi jarmarkami: jabłka w karmelowej polewie! Własnoręcznie wykonany prezent doceni każdy fan słodkości.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami
Szaszłyki z grilla w wegetariańskiej odsłonie Kingi Paruzel! Bakłażany, tofu i brokuł, a wszystko to w pysznym domowym sosie teriyaki. Wypróbuj!

Trifle makaronikowe
Trifle makaronikowe to deser, który naprawdę zaskakuje! Sprawdź, jak łatwo go przygotować, a potem odtwórz w swojej kuchni i spróbuj tego połączenia smaków.

Chilli sin carne
Wypróbuj odchudzone chilli con carne według Darii – bez mięsa, za to z mnóstwem warzyw i aromatycznych przypraw!